lauantai 31. lokakuuta 2015

Kyrö, Tuomas: Miniä

Miniä saa täysin odottamatta viikonloppuvieraaksi appiukon, joka on loukannut itsensä eikä pärjää kotonaan. Miniän puoliso ja lapset ovat edelleen Sysi-Suomessa, jossa appiukon puoliso, emäntä, on ollut hoitokodissa jo jonkin aikaa. Miniän tehtäväksi jää pitää seuraa appiukolleen, kunnes loput perheenjäsenet tulevat kotiin. Alkaa sangen poikkeuksellinen viikonloppu.

Melko nopeasti selviää, että appiukko on mielensäpahoittajan perikuva: vanhan kansan mies, jolla on tullessaan mukana omat perunat, ne ainoat oikeat jotka maistuvat joltakin. Miniä yrittää pitää appiukon hengissä miten kuten, mutta edes kahvi ei ole sitä mihin appiukko on Sysi-Suomessa tottunut. Viikonloppu alkaa vaikuttaa loputtoman pitkältä, kun aamukahvin keittoonkin pitää ryhtyä jo aamukuudelta. Kaiken huipentumana on miniän työnantajan yllättävä sunnuntaiaamun puhelu, jossa tämä saa hoitaakseen kiireellisen työtehtävän. Ja kun appiukkoa ei voi jättää oman onnensa nojaan kotiin, ottaa miniä hänet mukaan töihin. Kuinkas sitten kävikään?

Miniällä on selvä yhteys Kyrön Mielensäpahoittaja-sarjaan. Poikkeuksena on vain se, että tässä teoksessa näkökulma on miniän. Sukupolvet kohtaavat, hyvin erilaiset ja arvoiltaan poikkeavat sellaiset, ja törmäys on melkein väistämätön. Sunnuntain tapahtumat muuttavat kuitenkin asetelman melkein päälaelleen - ehkä kaikki ei olekaan niin yhteensovittamatonta. Kyrö vakuuttaa lukijan kerrontataidoillaan jälleen tällä teoksella, jonka lyhyytensä vuoksi lukee vaikka illan iloksi.

Tekniset tiedot:
Kyrö, Tuomas: Miniä
ISBN: 978-952-67705-5
Kirjakauppaliitto 2012
Sidottu, 122 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...