sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Reinikainen, Eija: Leimatut lapset. Kun koulu ei ymmärrä

Millaista on olla ideaalilapsia suosivassa koulussa, jos on itse jollakin tavalla poikkeava? Miten menestyä koulussa alkoholistiperheen lapsena tai muuten erityistarpeisena? Näitä asioita käsittelee teoksessaan Leimatut lapset - kun koulu ei ymmärrä Eija Reinikainen, jolla on koko työuran pituinen kokemus työskentelystä erityistarpeisten lasten kanssa.

Teoksessa aihetta lähestytään Reinikaisen työuran eri vaiheiden kautta: hän on työskennellyt opettajana laitoksessa, tarkkailuluokalla, ekaluokkalaisten kanssa ja peruskoulun erityisopettajana. Jokaisessa näistä vaiheessa Reinikaiselle on kertynyt muistoja lapsista, jotka ovat erityisesti jääneet hänen mieleensä. Teoksessa nämä lapset ovat päässeet pääosaan, sillä kullekin lapselle on varattu oma lukunsa. Kukin opettajan uran vaihe on saanut vielä kokoavan päätösluvun, jotta kerronta pysyisi paremmin kasassa.

Täytyy sanoa, että olin erittäin positiivisesti yllättynyt tästä kirjasta. Luulin ennen teoksen lukemista, että kyseessä olisi jokin yleisluontoinen teos aiheesta, joka on nykyään kenties ajankohtaisempi kuin koskaan. Teos on kuitenkin hyvin omakohtainen kuvaus ja sivuaa Reinikaisen opettamien lasten ohella hänen omaa elämäänsä neljän lapsen yksinhuoltajaäitinä ja monen koululaisen "varaäitinä", tukena ja turvana koulutiellä. Teosta voisi luonnehtia jopa elämäkerraksi huolimatta pääosassa olevista oppilaskuvauksista. Reinikaisen kaltaisia opettajia soisi olevan paljon enemmän - hatunnosto kunnioitettavalle työuralle.

Tekniset tiedot:
Reinikainen, Eija. Leimatut lapset. Kun koulu ei ymmärrä
ISBN: 978-951-1-21513-4
Otava 2007
Sidottu, 251 s.
Kirjastoluokka: 38.5509

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...