lauantai 31. lokakuuta 2015

Schatz, Roman: Voi maamme, Suomi

Saksasta 1980-luvulla Suomeen muuttanut ja sittemmin lähes täysin suomalaistunut kirjailija Roman Schatz on kirjoittanut Suomen-kokemuksistaan teoksen Voi maamme, Suomi. Teos on omaelämäkerran sijaan yleisluontoinen kuvaus siitä, millainen maa Suomi on ja millaisia ovat suomalaiset. Suomea ja suomalaisuutta on teoksessa tarkasteltu erilaisten aihepiirien kautta: alkoholinkäytön, suomalaisten sankareiden, suomen kielen, vuodenaikojen, ihmissuhteiden, sotahistorian ja Nokian näkökulmista.

Teos on mielestäni melko perinteinen esittely maastamme ja sen asukkaista ja sen erottaa musta vastaavista teoksista oikeastaan Roman Schatzin kirjoitustyyli, jota höystää vuosikymmenten varrella suomalaistuneen henkilön tapa tarkastella maamme asukkaita ja suomalaista elämäntapaa. Kuvaus on melko stereotyyppistä eikä se paljasta paljonkaan uutta varsinkaan sellaiselle, joka on lukenut vastaavanlaisen teoksen jo aikaisemmin. Teos on suhteellisesta paksuudestaan huolimatta itse asiassa vain puolet sen paksuudesta: kun teoksen on päässyt puoleen väliin, voi sen kääntää toisinpäin ja lukea saman uudestaan englanniksi. Se antaa ymmärtää, että teos on tarkoitettu ennen kaikkea maastamme kiinnostuneille ulkomaalaisille. Siihen tarkoitukseen teos lieneekin omiaan. Itse luin vain suomenkielisen osuuden, jossa oli hieman kirjoitusvirheitä esimerkiksi kielen ja juhlapäivien kirjoitusasussa. Muilta osin teos on harmiton ja sopinee erityisesti Suomi-viemiseksi ulkomaille.

Tekniset tiedot:
Schatz, Roman: Voi maamme, Suomi
ISBN: 978-951-0-40527-7
Johnny Kniga 2014
Nidottu, 147 s.
Kirjastoluokka: 1.4

2 kommenttia:

  1. Olen vuosia sitten lukenut Roman Schatzin Rakasta Minut, joka oli muistaakseni hauska ja sekin osittain omakohtainen. Tämäkin vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta kirjalta! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, Henni! Itse odotin tuolta kirjalta vähän enemmän, mutta toki luettava se oli silti. Itse asiassa en ole lukenut aikaisemmin Schatzin tuotantoa, ja tämä oli ehkä sopiva tutustumistapa. Voi olla, että kokeilen jotakin hänen ntoista teostaan jossakin vaiheessa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...