torstai 15. lokakuuta 2015

Weisman, Alan: Maailma täynnä meitä. Viimeinen yritys maapallon pelastamiseksi?

Kuinka monta ihmistä mahtuu maapallolle? Kuinka kauan väestönkasvu voi jatkua entisenkaltaisena? Näihin ja lukuisiin muihin aihetta sivuaviin kysymyksiin pureudutaan Alan Weismanin teoksessa Maailma täynnä meitä - viimeinen yritys maapallon pelastamiseksi? Nykyisellä kasvuvauhdilla maapallon väkiluku ylittää kymmenen miljardin rajan vuosisadan loppuun mennessä. Onko mitään tehtävissä?

Maailma ilman meitä -teoksellaan tutuksi tullut Weisman jatkaa ajatuskoettaan, mutta tällä kertaa täysin vastakkaisesta näkökulmasta. Hän tarkastelee väestönkasvun seurauksia eri puolilla maailmaa maissa, joissa on täysin vastakkainen tilanne: joissakin maissa väestö kasvaa edelleen räjähdysmäisellä nopeudella, kun taas osassa maista väestönkasvu ei riitä kattamaan edes kuolleisuutta. Mistä nämä erot johtuvat ja mitä niistä on opittavissa? Teoksessa sivutaan myös eri uskontojen näkemyksiä väestönkasvusta: sitä, kuinka uskonnolla ja oikeastaan vielä useammin politikoinnilla voidaan oikeuttaa mahdollisimman suuri lapsiluku naista kohti. Samoja argumentteja voidaan tosin käyttää myös vastakkaiseen tarkoitukseen, väestönkasvun rajoittamiseen perhesuunnittelun kautta. Usein kyse on niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin ehkäisyvälineiden saamisesta ja niiden sosiaalisesti hyväksytystä käyttämisestä - esimerkiksi sellaisten epäluulojen poistamisesta, että länsimaat käyttäisivät ehkäisyvälineiden tarjoamista jälleen uutena keinona hallita kehitysmaita.

Weismanin teoksessa heitetään ilmaan suuri määrä kiinnostavia kysymyksiä, joista moni saa myös vastauksen, harvemmin kuitenkaan aivan yksiselitteisen sellaisen. Ympäristöjournalistin roolissa Weisman onnistuu yhdistämään matkakirjamaisen kerronnan tiukkoihin tosiasioihin ja taustatietoon eri maiden yhteiskunnallisesta tilanteesta. Hän onnistuu valistamaan lukijaa ja herättämään hänen mielenkiintonsa kuin huomaamatta sortumatta kuitenkaan syyllistämiseen. Teos on ehdottomasti lukemisen arvoinen kenelle tahansa aiheesta vähänkään kiinnostuneelle.

Tekniset tiedot:
Weisman, Alan: Maailma täynnä meitä. Viimeinen yritys maapallon pelastamiseksi?
Suomentaja: Ulla Lempinen
ISBN: 978-952-300-087-2
Atena Kustannus 2014
Sidottu, 557 s.
Kirjastoluokka: 50.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...