lauantai 28. marraskuuta 2015

Helve-Sibaja, Liisa: Hausfrau. Kotona Sveitsissä

Sveitsin Zollikonissa, Zürichin esikaupunkisalueella costaricalaismiehensä ja tyttärensä kanssa asuva suomalaissyntyinen Liisa Helve-Sibaja kertoo teoksessaan Hausfrau - kotona Sveitsissä elämästään uudessa kotimaassaan. Kerrottavaa riittääkin, sillä monista yhtäläisyyksistä huolimatta Sveitsi poikkeaa monessa suhteessa Suomesta ja ihmeteltävää riittää sen vuoksi vielä yli vuosikymmenen maassa asumisen jälkeen.

Teoksen kansitekstin mukaan kyseessä on Helve-Sibajan 14 vuoden aikana pitämän blogin ja muiden kirjoitusten tulos. Mielestäni kerronta keskittyy kuitenkin hyvin pitkälle nykypäivään ja arkeen sellaisena kuin se nykyään näyttäytyy. Teos on jaettu lukuihin eri viikonpäivien mukaan, ja samalla myös kerrontaa on jaettu löyhästi aihepiireittäin.

Kotiäitinä ja kotoa osa-aikatyötä tekevänä Helve-Sibaja on sveitsiläisittäin perinteisessä asemassa, sillä valtaosa sveitsiläisäideistä on Helve-Sibajan mukaan kotirouvia. Siinä on suomalaisella protestanttiseen työetiikkaaan tottuneella opettelemista, vaikka kotonakin töitä riittää toki siivouksesta ja kokkauksesta lähtien. Sveitsissä lapset tulevat kesken koulupäivän kotiin lounaalle, joten kotona onkin hyvä olla joku (yleensä äiti) huolehtimassa perheenjäsenten ruokinnasta. Helve-Sibaja toteaakin, että hän tuli Sveitsiin vapaana olentona, mutta hänelle oli siellä olemassa valmis muotti, johon kuuluvat velvollisuudet ja oikeudet hän joutui naisena ottamaan vastaan ilman, että siitä häneltä erikseen kysyttiin.

Hausfrau sopii ennen kaikkea sveitsiläisestä elämäntavasta ja ulkosuomalaisuudesta kiinnostuneille. Teos tarjoaa ikkunan nyky-Sveitsiin ulkopuolisin silmin nähtynä, pilke silmäkulmassa. Kaiken kaikkiaan kiinnostava tuttavuus.

Tekniset tiedot:
Helve-Sibaja, Liisa: Hausfrau. Kotona Sveitsissä
ISBN: 978-952-300-143-5
Atena Kustannus 2015
Sidottu, 194 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...