sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Kim, Eunsun: Pohjois-Korea. Yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä

Pohjois-Korea - yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä kertoo Eunsun Kimin perheen tarinan. Eunsun oli yksitoistavuotias 1990-luvulla Pohjois-Koreaan iskeneen ennennäkemättömän rajun nälänhädän aikana. Eunsunin isä ja isovanhemmat kuolivat nälkään. Eunsunin äidille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jättää Eunsun yksin kotiin hänen lähtiessään etsimään kaupungista ruokaa Eunsunin siskon kanssa. Äiti ja sisar tulivat usean päivän kuluttua takaisin tyhjin käsin.

Koko perhe oli nälkäkuoleman partaalla ja koska muuta vaihtoehtoa ei ollut, päättivät he lähteä uhkarohkealle pakomatkalle Kiinaan. Lopulta pakoyritys onnistuikin, mutta ihmiskauppias myi heidät maalaismiehelle, joka oli omaa poikaa vailla. Maalaistalossa riitti ruokaa, mutta kohtelu oli ala-arvoista. Eunsunin äidin viimein synnytettyä kiinalaismiehelle pojan perhe eräänä päivänä pidätettiin ja palautettiin Pohjois-Koreaan vankilaan ja uudelleenkasvatusta varten. Pikkuveli jäi kiinalaiseen perheeseensä ja yhteys häneen oli tulevina vuosina hyvin satunnaista.

Kokemuksesta sisuuntuneena Eunsun lähtee äitinsä ja sisarensa kanssa uudelle yritykselle päästä pakoon nälänhädän runtelemasta maasta. Perhe pakenee vuosia maan alla pakoillen ja pääsee lopulta Hongkongiin, jonne perhe asetttuu kahdeksi vuodeksi. Elämä tuntuu vihdoinkin asettuvan jotakuinkin aloilleen, ja Eunsunin sisko päättääkin jäädä maahan Eunsunin ja tämän äidin suunnitellessa matkaa Etelä-Koreaan. Lopulta turvapaikka ja oleskelulupa Etelä-Koreasta järjestyvätkin salakuljettajien avulla.

Teos on uskomaton selviytymistarina. On järkyttävää ajatella, että vielä pari vuosikymmentä sitten Pohjois-Koreassa on ollut niin voimakas nälänhätä, että ihmisten on täytynyt keksiä erittäin epätoivoisia tekoja pysyäkseen hengissä. Silti suuri määrä ihmisiä kuoli ravinnon puutteeseen. Eunsun selviytyi hengissä kertoakseen tarinansa. Samalla se kertoo hänen havahtumisestaan Pohjois-Korean tilanteesta, jota hän ei osannut kritisoida ennen kuin pääsi maan ulkopuolelle. Teos on hyvin ajatuksia herättävä ja koskettava lukukokemus.

Tekniset tiedot:
Kim, Eunsun: Pohjois-Korea. Yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä
Suomentaja: Pirjo Thorel
ISBN: 978-952-234-239-3
Kustannus Siltala 2014
Sidottu, 195 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...