lauantai 28. marraskuuta 2015

Olsson, Linda: Kun mustarastas laulaa

Keväinen Etelä-Tukholma ja siellä määrittelemätön kerrostalo. Kerrostalossa kolme naapuria, eri iässä ja elämänvaiheissa olevia mutta joita kaikkia yhdistää yksinäisyys. Siinä alkuasetelma Linda Olssonin uusimmalle romaanille Kun mustarastas laulaa. Kertomus kutoutuu käytännössä täysin eristäytyneen Elisabethin, leskimies Oton ja nuoren taitavan sarjakuvapiirtäjä Eliaksen tarinoiden ympärille. He kaikki vaikuttavat ajautuneet elämässään tilanteeseen, jossa asiat tuntuvat merkityksettömiltä ja elämä tasaisen harmaalta.

Tapahtumat saavat hienovaraisesti alkunsa, kun Elias vastaanottaa vahingossa Elisabethille tarkoitetun paketin ja toimittaa sen tämän oven ulkopuolelle. Jo muutamia kuukausia talossa asunut Elisabeth ei avaa ovea, niin kuin ei kenellekään muullekaan. Muuttolaatikot ovat purkamatta ja sen myötä hänen asuntonsa on hylätyn oloinen, kuten Elisabethin oma olemuskin. Hän ei aina jaksa sytyttää edes valoja. Silti paketin toimittaminen on alkusysäys Eliaksen ja Elisabethin tuttavuudelle.

Elias ja Otto ovat olleet jo ennestään tekemisissä keskenään. Tiistaisin yhdessä Oton asunnossa syödyt lounaat yhdistävät antikvariaattia ennen pitänyttä Ottoa ja sarjakuvataiteilijana kunnostautunutta Eliasta, joilla ei muuten näytä olevan paljonkaan yhteistä. Poikkeuksena voinee pitää kirjallisuutta, joka osoittautuu sittemmin heidän siteekseen myös Elisabethia kohtaan. Kaikkien suojakuori alkaa vähitellen murentua ja se luo edellytykset myös Oton ja Elisabethin väliselle romanttisia piirteitä saavalle suhteelle. Kolmen yksinäisen keväässä kirjallisuudella on ihmeellisen vaikuttava voima.

Kun mustarastas laulaa on vaikuttava kuvaus yksinäisyyden murtumisesta kirjallisuuden avulla. Teoksessa on epätodellinen tunnelma, jossa tapahtumat ovat hienovaraisia ja juonikulku hitaasti mutta varmasti määränpäähänsä etenevä. Suositteluni jälleen Olssonin teokselle. Minun ja monen muun odotus palkittiin varmasti tämän teoksen myötä.

Tekniset tiedot:
Olsson, Linda: Kun mustarastas laulaa
Suomentaja: Anuirmeli Sallamo-Lavi
ISBN: 978-951-20-9626-8
Gummerus 2015
Sidottu, 320 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...