sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Simsion, Graeme: Vauvatesti

Vauvatesti jatkuu lähes siitä, mihin Vaimotesti jäi: Aspergerin syndroomaa sairastava Don ja hänen lähes täydellinen vastakohtansa Rosie ovat päätyneet kuin ihmeen kautta avioliiton satamaan. Vajaan vuoden kestäneen avioliiton jälkeen perheeseen odotetaan jälkikasvua - täysin ilman sovittua aikataulua ja ennalta laadittua suunnitelmaa, mikä aiheuttaa Donille lievästi sanottuna hieman paineita. Kuinka käy sosiaalisia käytänteitä heikohkosti tulkitsevalta ihmiseltä sopeutuminen tähän uuteen elämänvaiheeseen, jossa ihmissuhteiden määrä lisääntyy ja elämä  käy siltä osin monimutkaisemmaksi?

Samaan syssyyn Donin ja Rosien luokse on muuttamassa tilapäisesti asumaan Rosien väitöskirjaohjaaja ja naistenmiehenä tunnettu, Rosien huonosti sietämä Gene, jonka avioliitto vaikuttaa olevan loppusuoralla. Pienen etsimisen jälkeen uusi, isompi ja kaikille siten sopivampi asunto löytyy rumpalina toimivan Georgen alakerrasta. Äänieritettyä kehtoa ja kaikilla turvamekanismeilla varustettuja lastenvaunuja etsiessään Don ei kuitenkaan täysin vakuuta Rosieta isällisistä kyvyistään, vaan parisuhde joutuu ennenkokemattomiin koettelemuksiin. Onko Rosiella ja Donilla yhteistä tulevaisuutta tulevan lapsensa vanhempina?

Vaimotesti hurmasi minut Donin uskomattoman persoonallisuuden kuvauksella, ja siinä mielessä Vauvatesti jatkaa samalla linjalla. Don perehtyy luonteelleen ominaisella tavalla vauvan tuloon niin perusteellisesti kuin mahdollista, ja Donin tapauksessa kyseessä on siis todella perinpohjainen omistautuminen asialle. Se johtaakin moneen tahattomaan sattumukseen, josta vain hyvä tuuri onnistuu saattamaan hänet kunnialla ulos. Vaikka kerronta on hyvin huumorin värittämää, olisin ehkä toivonut hieman tiiviimpää rakennetta. Vaimotestin jälkeen odotukseni Vauvatestistä olivat korkealla ja ne pääosin täyttyivätkin. Mahdollista jatko-osaa en tosin välttämättä enää kaipaa, sillä pelkään kerronnan alkavan toistaa liikaa itseään.

Tekniset tiedot:
Simsion, Graeme: Vauvatesti
Suomentaja: Inka Parpola
ISBN: 978-951-1-28956-2
Otava 2015
Nidottu, 400 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...