lauantai 19. joulukuuta 2015

Aasheim, Stein P.: Hiihtovaellus etelänavalle. Eräretki Roald Amundsenin jäljissä

Norjalaisen naparetkeilijä Roald Amundsenin retkestä etelänavalle tulee kuluneeksi sata vuotta vuonna 2011, kun neljän hengen retkikunta päättää tehdä saman matkan uudelleen. Ilman rekikoiria tosin ja nykyaikaisin varustein, mutta muuten Amundsenin reittiä seuraten koko 1311 kilometrin pituisen matkan. Jopa ajoitus on täsmällinen: retkikunta lähtee matkaan samana päivänä kuin Amundsenin retkikunta aikoinaan niin, että heidän on ainakin periaatteessa mahdollista saavuttaa vaelluksen päätepiste samana päivänä kuin esikuvansa. Mutta mitä kaikkea ehtiikään tapahtua ennen tavoitteeksi asetettua joulukuun 14. päivää ja pääseekö koko porukka perille?

Hiihtovaellus etelänavalle kertoo nykyajan äärimmäisissä olosuhteissa tapahtuvasta urakasta kohti maapallon eteläisintä pistettä. Hiihtovaellukseen osallistuvat ovat kokeneita retkeilijöitä, joukossa myös Norjan Polaari-instituutin johtaja. Retkikunnan matka saa myös kansainvälistä huomiota sen jäsenten pitäessä päivittäin blogia ulkomaailmaan. Loppuhuipentumana Norjan pääministeri Jens Stoltenberg saapuu etelänavalle juhlistamaan retkikunnan perillepääsyä.

Teos yhdistää uutta ja vanhaa: mukana on historiallisia kuvia Amundsenin retkikunnan matkasta yhdistettynä vuoden 2011 retkikunnan kuviin. Vaikka sadan vuoden aikana moni asia on muuttunut, on naparetkeilyssä edelleen moni asia samoin. Samaa sitkeyttä tarvitaan siihen, että jaksaa jatkaa matkaa hyytävässä pakkasessa huolimatta paleltumista, yksitoikkoisesta maisemasta ja kireästä aikataulusta. Hiihtovaellus etelänavalle huokuu oikeaa seikkailuhenkeä: kylmyyden ja viiman voi melkein tuntea ja jännitys perille pääsystä säilyy loppuun saakka.

Tekniset tiedot:
Aasheim, Stein P.: Hiihtovaellus etelänavalle. Eräretki Roald Amundsenin jäljissä
Suomentaja: Susanna Paarma
ISBN: 978-951-20-9451-6
Gummerus 2014
Sidottu, 199 s.
Kirjastoluokka: 48.62

2 kommenttia:

  1. Tämä menee lukulistalle. Joskus olen jonkun napaseikkailudokkarin lukenutkin. :)

    VastaaPoista
  2. Hauskaa, että löysit sopivaa luettavaa :).

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...