lauantai 5. joulukuuta 2015

Davis, Kaarina: Toisinnäkijän päiväkirja

Rankka kutsumus -teoksellaan keskustelua herättänyt amerikkalaissyntyinen Kaarina Davis jatkaa nyt arvioitavana olevalla kolmannella teoksellaan oman elämänsä ja suomalaisen yhteiskunnan ruotimista. Siinä missä hänen ensimmäinen teoksensa keskittyi sairaanhoitajan työn kuvaamiseen ja toisessa teoksessa Davis irrottautui oravanpyörästä, palaa hän uusimman teoksensa myötä lapsuuteensa ja viimeisimpiin vuosiinsa rakkaaksi käyneellä Alhonlahden tilallaan.

Teoksen alkuosa on eräänlainen tiivistetty elämäkerta Davisin lapsuudesta. Davis on suomalaisen äidin ja yhdysvaltalaisisän tytär, joka vanhempiensa avioeron myötä muutti Suomeen ollessaan seitsemänvuotias. Lapsuus alkoholistiäidin kasvattamana oli rankka ja ikään kuin valmisti Davisia ohjautumaan töihin sosiaalialalle, josta hänellä oli äitinsä ja isoäitinsä hoitamisen myötä jo ennestään kokemusta. Isoäidin Niilo-veljen myötä Kaarinakin tutustui luontoon ja alkoi muodostaa siihen suhteen, joka on kasvanut sittemmin merkittäviin mittoihin. Isäänsä Davis tutustui paremmin vasta 1990-luvulla äitinsä varhaisen kuoleman jälkeen.

Alun elämäkertamaisen osuuden jälkeen alkaa noin viiden vuoden ajalta kerätty päiväkirja Davisin elämästä Alhonlahden tilalla, jonne hän muutti jättäydyttyään pois työelämän oravanpyörästä. Alhonlahti on Davisin kertoman mukaan omistettu luonnolle ja hän elää siellä miesystävänsä kanssa
 niin luonnonmukaisesti kuin on mahdollista. Mökki on vain 28 neliömetrin suuruinen ja varustettu ulkovessalla, mutta Davis kokeee elävänsä elämänsä parasta aikaa. Hän seuraa luonnon tapahtumia, tekee etätöitä ja kasvattaa omat kasviksensa, seuraa kahden aikaisemman teoksensa elinkaarta tiedotusvälineissä ja saamansa lukijapalautteen kautta ja osallistuu aktiivisesti paikalliseen luonnonsuojelutoimintaan.

Teos on ikkuna luonnonmukaiseen elämäntapaan, jossa arki voi olla taistelua liian rakentamisintoisen naapurin kanssa, joutsenparin pesimisrauhan turvaamista ja kykkimistä kesäkuisena yönä kasvimaalla. Davis kirjoittaa sujuvaan ja innoittavaan tyyliinsä ja uskaltaa kertoa kriittisen mielipiteensä nykyajan hektisestä elämäntavasta. Suositteluni!

Tekniset tiedot:
Davis, Kaarina: Toisinnäkijän päiväkirja
ISBN: 978-952-93-2097-4
Kaarina Davis 2013
Sidottu, 215 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...