lauantai 12. joulukuuta 2015

Lintula, Anni ja Meri Valkama: Nuoren toimittajan eloonjäämisopas

Media-alalle koulutetaan toimittajia yli tarpeen ja kilpailu säästöpaineiden alla kirpistelevien journalististen työpaikkojen suhteen on kovaa. Kuinka pärjätä ja edetä media-alalla, kun kokemusta alalta ei vielä ole kertynyt? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin tarjoaa vastauksia ja vinkkejä Nuoren toimittajan eloonjäämisopas.

Oppaassa käsitellään järjestelmällisesti journalistisen työelämän eri vaiheita: kuinka journalistiksi voi kouluttautua sekä miten ja minne voi hakeutua työharjoitteluun; kuinka hakea oman alan työpaikkaa ja saada kenties jalkansa unelmien toimituksen ovenrakoon; kuinka pitää puolensa työsopimusneuvotteluissa; freelancer-toimittajuuden monet mahdollisuudet; millaisia eri työtehtäviä toimittajan työnkuvaan sisältyy; ja kuinka kehittää hyvän toimittajan ominaisuuksia ja taitoja. Opas on nimensä mukaisesti hyvin opasmaisesti kirjoitettu ja mukana on kullanarvoisia vinkkejä tunnetuilta media-alan vaikuttajilta, kuten eri aikakauslehtien päätoimittajilta, erikoisalojen toimittajilta ja muilta kollegoilta.

Tartuin tähän kirjaan siksi, että olen kiinnostunut toimittajuudesta, kuten moni muukin alalle pyrkivä. Kirjan takakannessa luvataan kullanarvoisia vinkkejä toimittajanaluille ja voin yhtyä tuohon näkemykseen; moni ihannoitu mielikuva toimittajan työstä karisee kirjassa kerrottujen tosiasioiden myötä. Ala on hektinen ja kilpailu avautuvista työpaikoista kovaa, mikä mahdollistaa työharjoittelijoiden räikeän hyväksikäytön. Se huonontaa myös alalla jo toimivien mahdollisuuksia neuvotella työehdoistaan. Toisaalta monien kokeneiden toimittajien antamat vinkit toimittajan työn eri osa-alueilta avaavat uusia näkökulmia siitä, kuinka alalle on mahdollista päästä ja myös menestyä.

Olin vakuuttunut tästä kirjasta siinä määrin, että se kuuluu mielestäni jokaisen toimittajan työstä haaveilevan kirjahyllyyn. Vinkkeihin on helppo palata myöhemminkin kirjan opasmaisuuden vuoksi. Lämpimät suositteluni!

Tekniset tiedot:
Lintula, Anni ja Meri Valkama: Nuoren toimittajan eloonjäämisopas
ISBN: 978-951-20-7093-6
Ajatus Kirjat 2009
Sidottu, 290 s.
Kirjastoluokka: 07

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...