sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Alizad, Arman ja Meeri Koutaniemi: Riisuttu Suomi


Tunnetun kaksikon, dokumentaristi Arman Alizadin ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen, yhteistuotantona syntynyt Riisuttu Suomi pyrkii omien sanojensa mukaan riisumaan suomalaisen yhteiskunnan tabuista, ennakkoluuloista ja -asenteista ja pysäyttää lukija kohtaamaan ihminen työn takana. Kyseessä on eri alojen ihmisiä käsittelevä haastattelukokoelma, jota höystävät Koutaniemen nelivärivalokuvat.

Riisuttu Suomi vie lukijan sellaisten ihmisten luokse, joista normaalioloissa harvoin kuulemme tai luemme mitään. Haastattelut, eräänlaiset henkilökuvat, on koottu vastinpareina: vanki ja vanginvartija, taksikuski ja asiakas, saattohoitokodin hoitaja ja terminaalivaiheen potilas, seksityöläinen ja seksin ostaja, huumediileri ja huumeaddikti. Haastatteluja on yhteensä 32 ja niihin mahtuu kieltämättä suomalaisen yhteiskunnan kirjo aina ylilääkäristä siivoojaan, satanistiin, haudankaivajaan, tullivirkailijaan, pasifistiin ja pappiin. Suurin osa haastatelluista esiintyy teoksessa omalla nimellään ja kuvallaan. Osa haastatteluista on kirjakielellä, osa puhekielellä tallennettuja, mikä tuo haastateltavien luonteeseen omanlaisen sävyn.

Törmäsin tähän kirjaan kirjaston Bestseller-hyllyssä eli kyseessä on melko tuore teos. Teos on puhutteleva ja valottaa uusia kohtia yhteiskunnan varjoista, jotka yleensä pysyvät suuren yleisön tavoittamattomissa. Jostakin syystä teoksesta tuli mieleeni aikakauslehtien tai sanomalehtien suosimat henkilökuvat, joita on siis tähän teokseen koottu tavanomaisesta poikkeavista paikoista.

Tekniset tiedot:
Alizad, Arman ja Meeri Koutaniemi: Riisuttu Suomi
ISBN: 978-952-291-192-6
Docendo 2015
Sidottu, 239 s.
Kirjastoluokka: 42

2 kommenttia:

  1. Jess, sun blogisi on kyllä mahtava! :D Löydän täältä enemmän kirjavinkkejä itselleni kuin muista kirjablogeista. Ehkä siksi, että tykkään myös itse tietokirjoista. Luen just sitä Hiihtovaellusta Etelänavalle ja nyt laitoin tämän kirjastosta varaukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu, että täältä löytyy sopivaa lukemista. Mukavaa talven jatkoa :).

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...