lauantai 30. tammikuuta 2016

Hänninen, Jera ja Jyri Hänninen: Haluatko todella kirjailijaksi? Matkaopas kirjamaailmaan

Oletko haaveillut kirjailijan urasta - tai ainakin sitä ennen vähän vaatimattomammin oman esikoisteoksen julkaisemisesta? Välkehtiikö kirjailijan boheemi ja kaikin puolin kiehtovalta vaikuttava maailma vastustamattomana? Siinä tapauksessa teos Haluatko todella kirjailijaksi? Matkaopas kirjamaailmaan on tarkoitettu juuri sinulle. Oppaan tarkoituksena on johdattaa lukija suomalaisen kirjamaailman todellisuuteen keinoja kaihtamatta ja totuuksia väistelemättä. Moni voi sen jälkeen harkita uravalintaansa uudelleen realistisemmassa valossa.

Täytyy sanoa, että odotin tämän kirjan olevan nimensä mukaisesti opas, mutta lopputulos vaikuttaa pikemminkin tietosanakirjan vapaamuotoisemmalta muunnokselta. Teoksen alussa on kerrottu faktoja kirjoihin ja kirjailijoihin hurahtaneelle pohjoiselle kansalle. Yksi useammankin kerran kirjassa todettu asia on se, ettei kirjoittamalla yleensä rikastu. Suomalaisen peruskirjailijan vuosiansio on noin  kaksi tuhatta euroa eli vähemmän kuin perusduunarin kuukausipalkka. Kannattaa siis enintään harkita kirjoittamista sivutoimisesti.

Tämän lyhyehkön alkuosan jälkeen alkaa varsinainen aakkosjärjestyksessä etenevä, melko kattavalta vaikuttava katsaus suomalaiseen kirjamaailmaan. Aakkosjärjestyksessä on lueteltu ja kuvailtu vaihtelevassa määrin eri kustantamoja ja merkittävimpiä kustannustoimittajia, kirjallisuuspalkintoja ja -apurahoja, kirjallisuustapahtumia- ja messuja sekä kirjan tekniseen valmistamiseen liittyviä termejä. Henkilöihin liittyen on yleensä kerrottu myös juoruja, ja tapahtumien ja palkintojen kuvailu on höystetty vinkeillä siitä, minkätyyppinen niistä voisi kenellekin kirjailijalle sopia tai ketkä ovat kyseisen palkinnon jo saaneet. Hyödyllisiä vinkkejä siis henkilöille, joille kirjailijuus on vakavissa haaveissa tai jo todellisuutta. Teos onkin hyvin luettelomainen, joskin samalla informatiivinen ja viihteelliseen asuun puettu opas lukijoille, jolle kirjat ja kirjailijuus ovat sydämen asia.

Tekniset tiedot:
Hänninen, Jera ja Jyri Hänninen: Haluatko todella kirjailijaksi? Matkaopas kirjamaailmaan
ISBN: 978-952-5989-07-6
Helsinki-Kirjat 2012
Nidottu, 336 s.
Kirjastoluokka: 86.07

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...