sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Juvonen, Riikka: Onneksi en ole enää nuori

Eletty elämä on ansio, ei menetys. Näin ajattelee kuvataiteilija Riikka Juvonen, joka on viidenkymmenen vuoden rajapyykin ylitettyään huomannut elävänsä elämänsä parhaimpien vuosien kynnyksellä. "Suomalainen jos kuka tietää, että jokaisella vuodenajalla on tenhonsa. Niin on myös ihmisen kohdalla. Kauneus on monimuotoista. Sitä ei ole pakko määritellä vain nuoruuden mittakaavalla", Juvonen jatkaa. Onneksi en ole enää nuori onkin vanhenemisen, ikääntymisen tai kypsymisen - millä nimellä sitä kukin haluaa kutsua - puolustuspuhe.

Juvonen on elänyt ja opettanut ulkomailla vuosikymmeniä. Hänen vuotensa Etelä-Euroopassa ja Lähi-idässä ovat osoittaneet, että siellä ikääntyneitä arvostetaan aivan eri tavoin kuin täällä. Vanha nainen tai mies avustetaan täyden bussin kyytiin; vanhuksen ei tarvitse hävetä olemassaoloaan, vaan hän voi toimia suvun johtohahmona. Suomessa sen sijaan nuoruutta on totuttu ylistämään siinä määrin, että ryppyjä ja kehon kuihtumista tulee sosiaalisten normien mukaan pikemminkin hävetä kuin kantaa ylväästi.

Teoksessaan Juvonen tarkastelee eri näkökulmista ikääntymistä ja siihen liittyviä ilmiöitä. Kirjan vahvuutena on mielestäni hänen laaja kokemuksensa ulkomailla asumisesta ja elämisestä, joka tuo teokseen aivan oman oman vivahteensa. Juvonen käy läpi omia kipeitäkin kokemuksiaan vuosien varrelta laajentaen tarkastelunäkökulmaa myös yleisemmälle tasolle. Lämmin ja inhimillinen kirjoitustyyli tekee tästä teoksesta ehdottomasti aiheesta kiinnostuneelle hyvän lukuelämyksen.

Tekniset tiedot:
Juvonen, Riikka: Onneksi en ole enää nuori
ISBN: 978-952-247-304-2
Kirjapaja 2012
Sidottu, 133 s.
Kirjastoluokka: 17.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...