lauantai 9. tammikuuta 2016

Lindén, Zinaida: Monta maata sitten

Venäjällä syntynyt, sittemmin lukuisissa eri maissa asunut ja lopulta Suomeen perheineen asettunut Zinaida Lindén kertoo romaanin muotoon puetussa teoksessaan Monta maata sitten siitä, millaista on kasvaa neuvostoaikojen naisesta kosmopoliitiksi diplomaatin rouvaksi.

Teoksen päähenkilönä toimii Galja, jonka elämäntarinaa kirjassa käydään läpi. Galjan isä on tunnettu ja arvostettu patologi ja äiti kustannustoimittaja. Galjan lapsuuden perhe vaikuttaa boheemilta: äiti jättää ruoanlaiton muiden huoleksi ja isä on uppoutunut työhönsä. Teinivuosinaan Galja tutustuu Romaniin, balettitanssijaan, joka vie hänen sydämensä. Rakkaus on kuitenkin kielletty ja molemmat lähetävät omille tahoilleen, vaikkeivat toisiaan pystykään unohtamaan.

Galja löytää rinnalleen Igorin, diplomaatiksi kouluttautuneen miehen. Igorin kanssa hän saa esikoispojan ja tyttären. Igorin työ kuljettaa perhettä eri maihin, Afrikkaan, Japaniin ja Suomeen. Teoksen keskiössä onkin näiden matkalaukkuvuosien kuvailu: elämä on jatkuvaa liikettä ja muutosta. Ulkomailla vietettyjen vuosien aikana Galja tapaa ihmisiä, jotka saavat hänet tuntemaan irrallisuutta. Omakaan kotimaa ei tunnu tutulta enää Venäjällä virinneen kapitalismin myötä. Lopulta Galjan isä kuolee ja hänen äitinsä päättää elämänsä myöhemmin selviävästä varsin yllättävästä syystä. Entä mitä tapahtuu Romanille, joka tuntuu olevan osa Galjan elämää vielä aikuisiälläkin?

Lindén on minulle kirjailijana uusi tuttavuus. Ylipäätään olen lukenut hyvin vähän neuvosto- ja venäläiskirjailijoiden teoksia. Kulttuurierojen kuvailun vuoksi teos on kiinnostavaa luettavaa, ja teoksessa voi hyvinkin olla omaelämäkerrallisia elementtejä.

Tekniset tiedot:
Lindén, Zinaida: Monta maata sitten
Suomentaja: Jaana Nikula
ISBN: 978-951-20-9339-7
Gummerus 2013
Sidottu, 280 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...