sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Maïche, Abdel-Ghani: Muslimi potilaana ja asiakkaana Suomessa

Muslimeja on Suomessa(kin) yhä enemmän ja sen myötä muslimit käyttävät myös yhä enemmän suomalaisia terveydenhuollon palveluita. Kulttuurien ja uskontojen kohtaamisen myötä on useita seikkoja, joita muslimipotilaita hoidettaessa tulee ottaa huomioon. Algerialaissyntyisen syöpälääkäri Abdel-Ghani Maïchen kirjoittama teos Muslimi potilaana ja asiakkaana Suomessa pyrkii valottamaan muslimien näkökulmasta niitä suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän kohtia, joissa muslimipotilaiden erityisnäkökohdat tulisi ottaa huomioon.

Maïche kertoo teoksessaan islamin uskon erityispiirteistä ja siihen liittyvistä käyttäymistavoista, kuten rukouksesta, ympärileikkauksesta, pukeutumisesta ja kohtalouskosta sekä siitä, mitä ruoka-aineita muslimit voivat syödä ja mitä niistä voidaan tarvittaessa käyttää lääkeaineiden osana. Varsinkin perinteisesti ajattelevat muslimit suhtautuvat myös mielenterveysongelmiin suomalaisista poikkeavasti, joka lääkärin on hyvä huomioida varsinkin omaisten kanssa kyseisistä sairauksista puhuessaan. Islam hyväksyy monenlaiset luontaishoidot, jotka ovat erityisesti lääkkeiden vähyydestä kärsivissä maissa yleisesti käytössä. Islam on myös puhtauden merkitystä korostava uskonto, mikä näkyy esimerkiksi päivittäisissä rituaalipesuissa. Maïche käsittelee myös nykymuslimien vaivoja, kuten ylipainoa ja elintapasairauksia. Hän valottaa myös islamin näkökulmaa hedelmöityshoitoihin, ehkäisyyn ja sterilisaatioon. Vielä lopuksi käsitellään muslimipotilaan saattohoitoa, muslimivainajan käsittelyä ja hautausjärjestelyjä.

Maichen teos on odotettu ja tiiviisti kirjoitettu opas aiheesta, jonka ymmärtämiseksi on Suomessakin yhä suurempi tarve. Suosittelen teosta erityisesti terveydenhuoltohenkilökunnan luettavaksi ja siten väärinkäsitysten välttämiseksi.

Tekniset tiedot:
Maïche, Abdel-Ghani: Muslimi potilaana ja asiakkaana Suomessa
ISBN: 978-952-264-221-9
Into Kustannus 2013
Nidottu, 125 s.
Kirjastoluokka: 59.21

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...