perjantai 1. tammikuuta 2016

Mankell, Henning: Juoksuhiekka

Juoksuhiekka sai alkunsa, kun menestyksekkään kirjailijanuran luonut Henning Mankell  sai kuulla sairastavansa syöpää ollessaan päälle kuudenkymmenen vuoden ikäinen. Monen muun syöpään sairastuneen tavoin sairaus iski häneen ennalta arvaamatta ja ärhäkkäästi; hiuksiaan Mankell ei kuitenkaan menettänyt sytostaattihoidoissa ja vointi pysyi muutenkin sen verran hyvänä, ettei moni ulkopuolinen olisi ehkä uskonut hänen olevan vakavasti sairas. Syöpä sai Mankellin kääntämään ajatuksensa elämän rajallisuuteen, ja tuloksena syntyi elämän puolesta puhuva Juoksuhiekka.

Teoksen aikaperspektiivi on huikean pitkä. Mankell pohtii siinä aikaa pitkälle sen jälkeen, kun kukaan meistä ei ole täällä sitä enää näkemässä. Kuinka turvata tulevaisuuden sukupolvien turvallisuus ydinjätteiden loppusijoitusta mietittäessä? Ruotsikin häviää seuraavan jääkauden myötä paksun jääkerroksen alle, jolloin lähes kaikki tähän mennessä saavutettu näkyvä ja näkymätön kehitys jää unohduksiin.

Tarkastelun toisessa ääripäässä on Mankellin lapsuus hänen tultuaan äitinsä hylkäämäksi sekä Mankellin sukellus vuosisatojen päähän menneisyyteen. Mankell kirjoittaa myöhempään elämäänsä vaikuttaneista tapahtumista, kirjallisuudesta ja matkoistaan eri puolilla maailmaa, erityisesti eri Afrikan valtioissa. Teoksessa on myös jonkin verran ainakin päällisin puolin irtonaisilta vaikuttavia kuriositeetteja; nykytietämyksen valossa epäonnisia ja suorastaan hengenvaarallisia kokeiluja lääkkeiden tehon vaikutuksesta lapsilla ja muita vastaavia kuolettavia käytäntöjä.

Juoksuhiekka on paitsi Mankellin omakohtainen kertomus syöpähoidoista, myös universaalimpi pohdinta elämästä ja sen kummallisuuksista historian ja tulevaisuuden valossa. Mistään varsinaisesta omaelämäkerrasta ei voine puhua, mutta omanlaisensa puolustuspuhe elämän puolesta tämä teos on. Hajanaisesta kerronnastaan huolimatta - tai ehkä juuri sen vuoksi - teos on omiaan herättämään hyvin monenlaisia ajatuksia.

Tekniset tiedot:
Mankell, Henning: Juoksuhiekka
Suomentaja: Tuula Kojo
ISBN: 978-951-1-28864-0
Otava 2015
Sidottu, 377 s.
Kirjastoluokka: 86.31

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...