keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Mazzarella, Merete: Marraskuu

Merete Mazzarellan romaanissa Marraskuu lukija pääsee neljän eri osion kautta kiinni samaan marraskuiseen päivään, joka voi näyttäytyä henkilöstä riippuen hyvinkin erilaisena. Tarinan ensimmäisen osan päähenkilönä on Candida, takavuosien julkkis ja nykyinen elämäntapakolumnisti, jolle ikääntyminen näkyy muiden häntä kohtaan osoittaman kiinnostuksen laskemisena. Candidan elämä on aika yksinäistä, sillä lapsia hänellä ei ole ja miehetkin ovat vuosien varrella vaihtuneet.

Tarinan toisessa osassa ollaan Finnairin lennolla Yhdysvaltoihin. Ikääntynyt liikemies on matkalla kosimaan aikaisemmin bordellissa tapaamaansa nuorta naista, vaikka hänellä on jo ennestään vaimo. Mutta melko pian lähdön jälkeen kone joutuu kaapatuksi ja koneen matkustajien suunnitelmat menevät uusiksi. Silloin liikemies kuuntelee aikaisemmin aliarvioimaansa kutovaa kanssamatkustajaa.

Kolmas osa on askel utopistisempaan suuntaan. Sen päähenkilönä on suomalainen nuori nainen, joka on saanut töitä vakavaraisesta rahoitusalan yrityksestä Yhdysvalloissa. Naisen tehtävänä on olla kaunis ja miellyttävä yrityksen varakkaille miesasiakkaille - tosin vain kamerayhteyden kautta nettipankissa. Nainen saa pian myös erikoisen työtarjouksen varakkaalta pariskunnalta, joka haaveilee omasta lapsesta.

Teoksen viimeinen tarina on kertomus keski-iän ylittäneestä historian opettajasta, jonka ajatukset alkavat kääntyä elämän ehtoopuolelle varsinkin hänen lääkärikäyntiensä myötä. Mies käy keskusteluja nuoren naisen kanssa, ja tarina alkaa saada futuristisia piirteitä erilaisten tulevaisuudenennusteiden myötä. Silloin kun elämä ei ole enää ennallaan, vaan heikot karsiutuvat pois.

Täytyy myöntää, että Marraskuu oli sangen omalaatuinen lukukokemus. Paitsi että neljä keskenään aika erityyppistä tarinaa kietoutuvat toisiinsa ikääntymisen ja tulevaisuuden kuvien myötä, on yhdistävänä tekijänä myös sama marraskuinen päivä. Tämän teoksen yhteydessä voisi jossakin määrin puhua jopa tieteiskirjallisuudesta utopistisilta vaikuttavien ennusteiden takia.

Tekniset tiedot:
Mazzarella, Merete: Marraskuu
Suomentaja: Raija Viitanen
ISBN: 951-31-3073-8
Tammi 2004
Sidottu, 231 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...