sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Pepicelli, Renata: Islamin huntu

Musliminaisten huntu on jo pitkään ollut kuuma aihe eikä debatti sen ympärillä tunnu osoittavan laantumisen merkkejä. Italialainen islamiin sekä muslimi- ja arabimaihin erikoistunut tutkija Renata Pepicelli käsittelee teoksessaan Islamin huntu tätä aihetta eri näkökulmista akateemisella otteella.

Pepicelli aloittaa tutkimalla perusteita, joilla musliminaisten hunnun käyttöä on perusteltu islamin näkökulmasta. Kyseeseen tulee erityisesti Koraani, muslimien pyhä kirja, jossa hunnun käyttöön viitataan, ja tätä viitausta monet muslimit pitävät ohjenuoranaan. Profeetan vaimoja ohjeistettiin peittämään itsensä ja monet musliminaiset soveltavat ohjetta koskemaan myös itseään.

Toisaalta Pepicelli tarkastelee hunnun käyttöä historiallisesta näkökulmasta. Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä ovat olleet islamin ja siten myös hunnun käytön valta-aluetta ja samalla siirtomaita. Huntujen käytöllä on ollut erilaisia perinteitä. Samalla 1700-1900-luvun kirjallisuudessa esiintyvät eksoottiset haaremit kertovat enemmänkin silloisten matkamiesten omasta värittyneestä mielikuvituksesta kuin sen ajan todellisuudesta. Haaremihan oli naisten ja lasten yksityistä aluetta, jonne ulkopuolisella miehellä ei ollut mitään asiaa. Historiaan kuuluu myös ajanjakso, jolloin naisten huntuja aletttiin valtiovallan keinoin riisua; esimerkkeinä Iran, Turkki, Egypti ja Tunisia.

Naisilla on kuitenkin ollut omat keinonssa vastata pakkovaltaan ja hunnuttautumisesta on tullut sittemmin suorastaan muotia. 2000-luvulla uudelleen esiinnousseen uskonnollisuuden merkityksen kasvun myötä huntu on saanut uusia tehtäviä ja toimiii monella identiteetin rakentajana. Sekä hunnun puolesta että sitä vastaan löytyy musliminaisten keskuudesta perusteltuja mielipiteitä, joita tässä teoksessa tuodaan esiin. Oman mausteensa soppaan antavat eri Euroopan maissa käydyt huntukeskustelut sekä joissakin maissa voimantulleet huntu-, burqa- tai niqab-kiellot. Italialaisena Pepicelli tuo esiin oman maansa kantaa asiaan tavanomaista enemmän.

Pepicellin teoksen vahvuutena on aiheen monipuolinen käsittely. Se ilmenee useina eri näkökulmina, jossa huntu nähdään osana historiaa ja eri kantoja omaksuneiden musliminaisten näkökulmista. Huntu ei ole vain huntu; se on monille osa identiteettiä ja musliminaisilla onkin usein laaja valikoima huntuja käytettäväksi eri tilanteissa ja eri mielialojen mukaan. Huntu voidaan nähdä kiinteänä osana islamilaista muotia ja peittävästä pukeutumisesta on tullut myös merkittävä verkkokaupan kohde. Pepicellin teos vastaa ansiokkaasti ajankohtaiseen keskusteluun ja on toivottavaa, että mahdollisimman moni asiasta kiinnostunut tai sen kanssa tekemisissä oleva lukisi sen.

Tekniset tiedot:
Pepicelli, Renata: Islamin huntu
Suomentaja: Lena Talvio
ISBN: 978-951-768-432-3
Vastapaino 2014
Nidottu, 256 s.
Kirjastoluokka: 90.21

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...