sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Rask, Regina: Jouluihminen

Eeva on aina ollut jouluihminen. Hänelle tavaratalon somistajan työssä vuoden parasta aikaa on ollut loppukesä, kun alkaa joulunäyteikkunoiden suunnittelu. Suurimman näyteikkunan suunnittelu on yleensä langennut hänelle vuosien kokemuksella ja näkemyksellä. Mutta kuinka käykään, kun työpaikalle palkataan Samuel, nuori ja innokas, uusia ideoita pursuava suunnittelija? Silloin keski-ikäisen Eevan ideat alkavat auttamatta näyttää vähintäänkin keskinkertaisilta ja aikansa eläneiltä.

Eeva on kuitenkin jouluihminen myös työnsä ulkopuolella. Vuosi vuodelta led-valosarjat ja joulupallokokoelmat lisääntyvät hänen kotonaan kuin yksinään, vaikka puoliso ja kaksi teini-ikäistä poikaa yrittävät parhaansa mukaan pidätellä Eevan innostusta vuoden kolmea tärkeintä päivää kohtaan. Eeva on keksinyt oman vastakeinonsa: hänellä on oma nurkka sisustus- ja joululehtineen, jossa joulukoristepallotkin saavat olla esillä ympäri vuoden. Siellä jos missä mieli lepää, kun muu maailma tuntuu riepovan kestämättömällä tavalla.

Jouluihminen on hyväntahtoinen kirja ystävyydestä ja pyrkimyksestä hallita edes jotakin elämän osa-aluetta arvaamattomassa maailmassa. Lopulta edes joulu ei pysty pitämään yllä illuusiota täydellisyydestä, kun Eeva epäilee miehensä löytäneen toisen naisen. Jouluaattona selviää, osuvatko hänen epäilyksensä oikeaan.

Regina Rask on minulle kirjailijana uusi tuttavuus ja hänen teoksensa Jouluihminen sattui kirjaston hyllystä silmiini aivan sattumalta. Kirjassa on jotakin hyvin suomalaista ja keski-ikäisen Eevan itsepintaisessa halussa säilyttää edes jokin elämän osa-alue hallittavissa on hyvin inhimillinen sävy. Kaikki ei mene kuitenkaan niin yksinkertaisesti, ja sen saa Eevakin huomata.

Tekniset tiedot:
Rask, Regina: Jouluihminen
ISBN: 978-951-1-25422-5
Otava 2011
Sidottu, 222 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...