lauantai 30. tammikuuta 2016

Shams ad-Dîn Muhammad Ibn 'Uthmân adh-Dhahabî: Suuret synnit

Suuret synnit on 1200- ja 1300-lukujen vaihteessa eläneen muslimioppineen, imaamin, historioitsijan ja Koraanin ulkoaoppineen Shams ad-Dîn Muhammad Ibn 'Uthmân adh-Dhahabîn teos islamin tuntemista suurimmista synneistä. Kirjassa luetellut synnit ovat peräisin vielä nykyisinkin muslimien tunnustamista lähteistä, Koraanista ja profeetta Muhammadin perimätiedosta eli sunnasta.

Suuria syntejä on teoksessa lueteltu yhteensä 76, jonka lisäksi kirjan lopussa on lista mahdollisista muista suurista synneistä, joille ei kuitenkaan ole perimätiedossa niin vahvoja perusteita. Koska Koraani lähetettiin muslimeille arabian kielellä, on teoksessa runsaasti alkuperäiskielellä arabialla kirjoitettuja lainauksia Koraanista, jossa kunkin teon syntisyys on perusteltu. Sunnaan perustuvat viitteet on teoksessa ilmoitettu mainitsemalla, kuinka luotettavana kyseistä hadithia eli perimätiedon katkelmaa voidaan pitää, toisin sanoen kuinka vedenpitävä sen todistajalinja on.

Suuret synnit soveltuu parhaiten lukijalle, jolla on jo ennestään perustiedot islamista. Synnit perustellaan teoksessa Koraanin ja sunnan mukaisesti ja lukijalle alussa muutaman sivun mittaisesti kerrotaan hadith-tieteestä. Suurimman hyödyn teoksesta saa kuitenkin lukija, jolle käsitteet ovat jo ennestään ainakin jonkinasteisesti tuttuja. Teos on kestänyt aikaa ja sopii myös nykymuslimin ohjenuoraksi muistuttamaan hyvistä islamin mukaisista elämäntavoista ja kaidalla tiellä pysymisestä. Suomennos on mielestäni onnistunut ja vastaa nykykieltä.

Tekniset tiedot:
Shams ad-Dîn Muhammad Ibn 'Uthmân adh-Dhahabî: Suuret synnit
Suomentaja: Ibn Sâlih al-Qairawânî
ISBN: 978-952-67772-0-7
 Satara Establishment 2012
Sidottu, 187 s.
Kirjastoluokka: 29.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...