lauantai 16. tammikuuta 2016

Torppa, Tiina: Yksin työskentelevän opas

Yksin työskentelevän opas on nimensä mukaisesti opas jokaiselle, joka on joskus haaveillut työskentelemisestä yksityisenä elinkeinonharjoittajana tai joka jo toimii sellaisena. Sillä sitähän yksin työskentelevän asianajajan, graafikon, freelancerin, kouluttajan, konsultin tai vaikkapa tiedottajan työ on: yrittämistä. Yrittäminen tuo mukanaan ainutlaatuisia mahdollisuuksia mutta myös vastuuta ja velvollisuuksia, ja niitä käydään läpi tässä teoksessa.

Yksin työskentelevien lukumäärää on hankala arvioida johtuen erilaisista tilastointitavoista. Kyseessä vaikuttaa kuitenkin olevan yhä yleisempi ilmiö johtuen perinteisten työmarkkinoiden sirpaloitumisesta ja työsuhteiden epävarmuudesta. Yksin työskentelevällä on edessään avoin mutta samalla tietyllä tavalla rajoitettu tie: lakeja ja määräyksiä on noudatettava, verot maksettava, kirjanpito ja laskutus hoidettava, kehityttävä ammatillisesti, ostettava ja huollettava työvälineet ja seurattava oman alan kehitystä - ja useimmiten kaikki tämä on tehtävä itse. Oma ajankäyttö ja talous on suunniteltava järjestelmällisesti, vaikkakin usein joustavammin omaa vuorokausirytmiä noudattaen kuin työelämässä mukana olevien kohdalla on mahdollista. Oma lukunsa on elintärkeiden verkostojen ja myyntikanavien hankkiminen sekä sitä kautta saatavasta asiakaskunnasta huolehtiminen. Yksin työskentelevälle voi myös tulla eteen monenlaisia yllättäviä tilanteita ja käännekohtia, joihin on hyvä varautua tämän kirjan vinkeillä.

Yksin työskentelevän opas on mielestäni hyvin innostava ja konkreettisia ohjeita tarjoava teos kenelle tahansa alasta kiinnostuneelle. Toivottavasti tämän oppaan myötä entistä useampi yrittäjyydestä haaveileva uskoo omiin taitoihinsa hankkia elantonsa omin päin - vaikkapa sitten vakituisen osa-aikatyön ohella. Työelämä monipuolistuu, mutta sen ei tarvitse merkitä työelämän huonontumista. Suosittelen tätä selkeää opasta oman inspiraation lähteeksi, jos yksin työskenteleminen kiinnostaa yhtään.

Tekniset tiedot:
Torppa, Tiina: Yksin työskentelevän opas
ISBN: 978-952-14-1964-5
Talentum 2013
Nidottu, 201 s.
Kirjastoluokka: 69.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...