lauantai 9. tammikuuta 2016

Tuuri, Antti: Matkoilla Euroopassa. Matkakertomuksia

Laajasta tuotannostaan tunnettu kirjailija Antti Tuuri kertoo teoksessaan Matkoilla Euroopassa kirjailijavuosiensa aikana tekemistään matkoista Euroopan eri maissa. Matkat suuntautuvat erityisesti Saksan halki Italiaan, mutta Tuuri vierailee useita kertoja myös Ranskassa, Norjassa sekä ajoittain Sveitsissä ja Venäjällä. Nyt arvioitavana olevan teoksen matkat ajoittuvat enimmäkseen viime vuosiin - arviolta viime vuosikymmenen ajalle, tarkkoja vuosilukuja kirjassa on mainittu harvakseltaan - vaikkakin Tuuri matkaillut Euroopassa jo kuuden vuosikymmenen aikana.

Tuuri matkailee vaimonsa kanssa ja useissa tapauksissa matkan syynä on kutsu johonkin kirjailijatapahtumaan tai inspiraation hakeminen jotakin tulevaa kirjaa varten. Siinä missä alkuvaiheessa matka taittuu lentokoneella, on Tuuri ajan kuluessa yhä haluttomampi matkustamaan muuten kuin junalla ja laivalla. Lentokoneisiin kun liittyy kohtuuttomasti turvatarkastuksia, ruuhkaa, kiirettä ja myöhästymisiä. Laivassa ja junassa Tuuri sen sijaan kokee olevansa keskellä tapahtumia jo itse matkan aikana. Matkan tekeminen onkin vähintään yhtä tärkeää kuin perillä oleminen.

Teoksessaan Tuuri kertoo päiväkirjanomaisesti matkojen tapahtumista. Hänen päiväaikataulunsa on melko vakio paikasta riippumatta: ensin aikainen aamupala, jonka jälkeen kirjoittamista kunnes vaimo herää ja pariskunta suuntaa päivän rientoihin. Interrailaaminen tuntuu olevan Tuurille mieluisa tapa matkustaa, sillä moneksi päiväksi he eivät paikalleen pysähdy.

En ole tutustunut Tuurin muuhun tuotantoon hänen matkakirjojaan lukuun ottamatta, sillä en koe niiden edustavan sitä aihepiiriä, josta olen enimmäkseen kiinnostunut. Tätä teosta sopii kuitenkin suositella matkakirjoista kiinnostuneelle. Samalla se on katsaus siihen, miten Tuurin kirjat ovat syntyneet: moni niistä on eri matkojen aikana kirjoitettu, sillä Tuurilla vaikuttaa olevan ilmiömäinen tapa saada tekstiä aikaan tasaiseen tahtiin melkein paikasta riippumatta.

Tekniset tiedot:
Tuuri, Antti: Matkoilla Euroopassa. Matkakertomuksia
ISBN: 978-951-1-23703-7
Otava 2011
Sidottu, 222 s.
Kirjastoluokka: 41

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...