torstai 25. helmikuuta 2016

Björkman, Hannu-Pekka: Kadonneet askeleet. Matkoja aikaan ja taiteeseen

Näyttelijä, ohjaaja ja kirjailija Hannu-Pekka Björkmanin teoksessa  Kadonneet askeleet - matkoja aikaan ja taiteeseen lukija pääsee matkalle menneisyyteen eri taidemuotoja edustavien teosten esittelyn kautta. Björkman esittelee ja erittelee teoksessaan Grünewaldin Ristiinnaulitun, jonka käsittely täyttää kirjasta sivumääräisesti noin puolet. Tämän lisäksi Björkman pohtii maiseman vaikutusta ja suhdetta ihmiseen, erittelee Antti Hyryn tapaa kuvailla asioita teoksissaan ja esittelee lukijalle Armand Ferdinand Thüringin. Vielä lopuksi oman lukunsa saa Rax Rinnekankaan elokuva Zahara & Urga.

Vakuutuin Björkmanin aiemmasta teoksesta Välähdyksiä peilissä, jonka vuoksi päätin tutustua myös hänen muuhun tuotantoonsa. Täytyy kuitenkin sanoa, että Kadonneet askeleet menee varsin yksityiskohtaisesti taidehistoriaan erityisesti Ristiinnaulittu-taulun kuvauksen osalta, joka saa siis teoksen vajaasta kahdesta sadasta sivusta ensimmäiset sata. Taulua on kuvattu yksityiskohtaisesti ja lukijalle selviää esimerkiksi se, että ristiinnaulitun Jeesuksen ruumista on vaivannut hyvin todennäköisesti torajyvämyrkytys, joka ilmenee jalkaterien epämuotoisuutena ja ihon tummina pilkkuina. Samalla intensiteetillä ei käsitellä kuitenkaan teoksen muita aiheita, jotka tuntuvat jäävät kuin paitsioon ja täytemateriaaliksi, jottei teos jää vain Ristiinnaulitun analyysiksi.

Teosta vaivaa siis tietynlainen epäharmonia niin aiheiden kuin niiden käsittelyn osalta; taideteokset eivät tunnu olevan suhteessa toisiinsa ja niiden täydentäjäksi on lisätty vielä Björkmanin omaa pohdintaa maisemasta ja veden virtauksesta. Mielestäni teos olisi toiminut paremmin toisenlaisella rajauksella ja aihevalinnoilla; Ristiinnaulitun pariksi olisi voinut valita jonkin toisen yhtä yksityiskohtaista analysointia ansaitsevan taideteoksen ja jalostaa teoksen muut aiheet julkaistavaksi mahdollisesti jossakin muussa yhteydessä.

Tekniset tiedot:
Björkman, Hannu-Pekka: Kadonneet askeleet. Matkoja aikaan ja taiteeseen
ISBN: 978-951-607-913-7
Kirjapaja 2011
Sidottu, 176 s.
Kirjastoluokka: 70.01

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...