lauantai 20. helmikuuta 2016

di Nicola, Andrea ja Giampaolo Musumeci: Kuoleman matkatoimisto. Ammattina ihmissalakuljetus

Laittomasta maahanmuutosta on kasvanut vuosien varrella miljardiluokan bisnes. Toiminta on järjestäytynyt muutamien kokeneiden ammattirikollisten varaan, jotka ottavat siirtolaiskriisistä kaiken hyödyn irti. Suuret tekijät jäävät kuitenkin harvoin itse kiinni; pikkutekijät, kuten siirtolaisveneiden tai -rekkojen kuljettajat, ovat suuremmassa riskissä saada merkintä rikosrekisteriinsä. Kaikkein suurimmassa riskissä epäonnistua ovat kuitenkin itse siirtolaiset, jotka maksavat matkasta suuren rahallisen summan lisäksi joissakin tapauksissa myös omalla hengellään.

Kuoleman matkatoimistossa laittomien siirtolaisten salakuljettajat saavat kertoa liiketoiminnastaan omin sanoin. Joillakin toimijoista on jopa oma kotisivu, jossa on esillä hinnastot salakuljetuksesta tietyistä kohteista toisiin. Kiristyneen kilpailun vuoksi hinnat ovat vakioituneet aika lailla ennustettavalle tasolle yleisimpien reittien osalta. Onpa olemassa myös avaimet käteen -tyyppinen palvelu, jossa asiakkaan puolesta hänelle voidaan hankkia räätälöity varastettu passi ja luottokorttitiedot sekä aito lentolippu, jolla laiton siirtolainen pääsee näennäisen laillisen keinoin Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin - maihin, jotka siintävät monen epätoivoisen keitaana. Laihemmalla kukkarolla varustetulle on vaihtoehtoina esimerkiksi Välimeren ylitys kiikkerällä aluksella tai jalkapatikka ohjatusti Balkanin maihin.

Ihmissalakuljetuksen kuvaaminen keskittyy tässä teoksessa erityisesti Eurooppaan ja sen reuna-alueisiin. Omista kokemuksistaan kertovat salakuljettajat paljastavat ihmisen mentäviä aukkoja Euroopan suojakuoressa, joita on valvonnan kiristymisestä huolimatta mahdollista hyödyntää vieläkin. Teoksessa paljastetaan myös salakuljetuksesta ansaittavien merkittävien rahasummien ns. peseminen hawala-maksujärjestelmän avulla. Teoksen lopussa on kootusti ideoita siihen, kuinka Euroopan Unioni voisi nujertaa laittoman maahanmuuton. Tämä ajankohtainen aihe on monen huulilla ja mielessä, joten suosittelen lämpimästi tähän ehkä jonkin verran raadolliseen kirjaan tutustumista.

Tekniset tiedot:
di Nicola, Andrea ja Giampaolo Musumeci: Kuoleman matkatoimisto. Ammattina ihmissalakuljetus
Suomentaja: Taru Nyström
ISBN: 978-951-884-578-5
Art House 2015
Nidottu, 231 s.
Kirjastoluokka: 30.16

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...