lauantai 6. helmikuuta 2016

Ellis, Deborah: My Name is Parvana

Parvana on nuori afganistanilaistyttö, jonka isä on menehtynyt muutamien muiden sukulaisten ohella maan levottomuuksissa. Eletään talebanien hallinnon kukistumisen jälkeistä aikaa. Parvanalla on jäljellä sisukas äiti ja sisaruksia sekä afganistanilaiseen tapaan muuta sosiaalista verkostoa. Parvanan äiti perustaa Kabulin ulkopuolelle tytöille suunnatun koulun - koulun, jossa moni koulutusta kokonaan vaille jäänyt tyttö pääsee vihdoin oppimaan monia arjessa hyödyllisiä taitoja. Opettajina toimivat Parvanan siskot ja naapuruston eri taitoja hallitsevat tutut. Koulusta tulee pian varsin suosittu, varsinkin koska siellä tarjotaan opetuksen lisäksi myös terveellistä ruokaa muuten aliravitsemuksesta ja köyhyydestä kärsivässä maassa.

Parvanalle koulun perustaminen ja sen hallinnointiin liittyvät toimet ovat mieluisia, mutta itse oppiminen on aluksi haasteellista. Hän on kapinahenkinen ja omapäinen, mikä tosin osoittautuu myöhemmin hyödylliseksi ominaisuudeksi. Monesti hän on jo lähtemässä omille teilleen, kunnes tilanne muuttuu: kouluun alkaa sadella uhkauksia ja siitä levitetään paikkansapitämättömiä huhuja kaupungilla. Koko koulun tulevaisuus on vaakalaudalla. Ja mitä ehtiikään tapahtua ennen kuin Parvana joutuu pidätetyksi amerikkalaissotilaiden tukikohtaan? Pääseekö Parvanan perhe turvaan?

My Name is Parvana on jatkokertomus Deborah Ellisin kirjasarjassa, johon kuuluvat aiemmin ilmestyneet osat The Breadwinner, Parvana's Journey ja Mud City. En ollut ennen tämän kirjan lukemista tietoinen aiemmin ilmestyneistä osista, mutta Parvanan tarina alusta nykyhetkeen asti on kursorisesti luettavissa myös nyt arvioitavana olevan kirjan sivuilta. Kyseessä vaikuttaa olevan sanastoltaan, ulkoasullisesti ja sisällöltään varsin kepeään tyyliin kirjoitettu teos, jonka tarinaan olisi saanut mahdutettua enemmänkin syvyyttä ja juonenkäänteitä. Muihin osiin tutustumatta saa vaikutelman, että tämän kirjasarjan tarkoituksena on tarjota valmiiksi pureskeltua luettavaa kiireille nykyihmiselle. Toki täytyy muistaa, että moni aikaisemmin lukemani Afganistania käsittelevä kirja on ollut luonteeltaan omaelämäkerrallinen, joten tämä fiktiivinen tarina voi siksi jäädä niistä tavoitteista, jotka olin sille tiedostamattani asettanut.

Tekniset tiedot:
Ellis, Deborah: My Name is Parvana
ISBN: 978-0-19-273404-4
Oxford University Press 2013
Nidottu, 227 s.
Kirjastoluokka: 5.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...