sunnuntai 14. helmikuuta 2016

McEwan, Ian: Lapsen oikeus

Perheoikeuden tuomari Fiona Mayella riittää kiireitä. Avioeroihin ja lasten huoltajuuskiistoihin liittyvät jutut ovat arkipäivää; kokenut ja paljon nähnyt tuomari Maye on saanut vuosien varrella myös haastavia uskontoihin liittyviä tapauksia. Yksi niistä liittyi siamilaisten kaksosten erotusleikkaukseen toisen hengen säästämiseksi. Jotenkin Maye onnistuu luovimaan lain hengen kannalta oikeaan ratkaisuun.

Viimeisin tapaus on lehtiotsikoihin nouseva Jehovan todistajiin kuuluva poika, joka on sairastunut leukemiaan. Ainoa jäljellä oleva ja todennäköisimmin täydelliseen tai lähes täydelliseen parantumiseen johtava hoitomuoto on verensiirto. Jehovan todistajat eivät hyväksy tätä toimenpidettä. Tuomari Mayelle jää päätettäväksi, tuleeko hänen noudattaa pojan vanhempien ja muutaman kuukauden kuluttua täysi-ikäistyvän pojan tahtoa ja antaa pojan todennäköisesti menehtyä vai määrätä poika verensiirtoon lapsen oikeuksiin vedoten. Tapaus ei ole yksinkertainen ja painetta lisää kiireinen aikataulu; ratkaisu on tehtävä muutamassa päivässä, jotta pojan henki voidaan säästää, mikäli siihen ratkaisuun päädytään. Pohdittavaksi jää vielä, kuinka poika ja hänen vanhempansa voisivat elää heidän uskontonsa vastaisen päätöksen jälkeen? Ja onko poika todella samaa mieltä vanhempiensa kanssa henkensä uhraamisesta uskon hyväksi? Samaan aikaan Mayen arkea kuormittaa henkilökohtainen aviokriisi, josta on selvittävissä vain töihin paneutumalla.

Lapsen oikeus on ensimmäinen Ian McEwanin tuotannosta lukemani kirja mutta jää hyvin epätodennäköisesti viimeiseksi. Teos vakuuttaa monipuolisella ja vakuuttavan oloisella pohdinnallaan ja kirjan aihe oli mielestäni niin kiinnostava, että fiktiivisestä kerronnastaan huolimatta vastaavanlainen tapaus voisi hyvinkin olla jonkun tuomarin todellisuutta. Eettisesti kiinnostava pohdinta jatkuu teoksen loppumetreille saakka ja tuomari Mayen ammatillisen ja henkilökohtaisen elämän kuvaus pysyy jokseenkin tasapainossa.

Tekniset tiedot:
McEwan, Ian: Lapsen oikeus
Suomentaja: Juhani Lindholm
ISBN: 978-951-1-28670-7
Otava 2015
Sidottu, 217 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...