sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Mubarak, Yusuf M., Eva Nilsson ja Niklas Saxén: Suomen somalit

Suomen noin 16 000 hengen somalivähemmistö on saanut alkunsa erityisesti 1990-luvun alusta lähtien, mutta valtaväestön tietämys heistä on kovin vähäistä tai yksipuolisesti värittynyttä. Somalien monipuolinen kulttuurinen ja uskonnollinen elämä tuntuu monesta suomalaisesta vieraalta, ja somalit ovatkin tutkimusten mukaan Suomen ja Euroopan syrjityimpiä vähemmistöjä. Suomen somalit pyrkii omalta osaltaan purkamaan somaleja kohtaan syntyneitä ennakkoluuloja lähes sadan haastattelun, tilastojen ja tutkimusten voimin.

Teos etenee kronologisesti somalien saapumisesta heidän kotoutumiseensa, elämään Suomessa ja tulevaisuuden näkemyksiinsä. Somalien suurimuotoisempi saapuminen Suomen laman kynnyksellä 1990-luvun alussa lienee osaltaan vaikuttanut vielä nykyisinkin vallalla oleviin stereotypioihin. Ensin Suomeen saapuivat varakkaammat ja paremmassa asemassa kotimaassaan olleet somalit, mutta levottomuuksien pitkittyessä Suomeen on saapunut yhä heikommassa tilanteessa olevia. Somaleja yhdistää halu saada työtä tai opiskelupaikka; toimettomuus passivoittaa. Somalimaahanmuuttajat ovat kuitenkin keskenään hyvin erilaisessa asemassa: osalla on korkeakoulututkinto ja hyvät etenemismahdollisuudet, kun taas osalla ei ole koulunkäynnin puuttumisen vuoksi edes alkeellista lukutaitoa. Siinä missä vanhemmat elävät mieleltään vielä Somaliassa, on monen nuoremman sukupolven edustajan sydän jo enemmän Suomessa. Elämä kahden kulttuurin ja ajattelutavan välissä voi aiheuttaa päivittäisiä haasteita.

Teoksessa kerrotaan myös somalien arjesta osana suomalaista yhteiskuntaa. Somalit ovat pääosin muslimeja, joten he noudattavat islamilaista elämäntapaa ja juhlivat islamilaisen kalenterin mukaan. Kulttuurieroja korostavat suomalaisten hiljaisuus ja elämä hiljaisissa lähiöissä, erilaiset juhlaperinteet ja erityisesti vanhempien sukupolvien vaikeus tutustua suomalaisiin. Työ ja koulutus ovat parhaita tapoja tulla osaksi suomalaista yhteiskuntaa, vaikkakin ennakkoluulot heikentävät työllistymismahdollisuuksia. Moni somali arvostaa kuitenkin Suomen ilmaista koulutusta, hyvää terveydenhoitojärjestelmää ja turvallisuutta.

Teos sopii mielestäni luettavaksi jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle ja maahanmuuttajien kanssa tavalla tai toisella tekemisissä olevalle, virkamiehille, päättäjille. Somalit ovat tuttu näky jo lähes jokaisessa vähän suuremmassa suomalaisessa kunnassa, joten on jo aika antaa somaleille mahdollisuus tuoda oma näkökulmansa esiin, missä tämä kirja on ansioitunut lukuisten haastattelujen muodosssa. Pienenä sivuhuomautuksena, että kirjan kannen kuvituksen valinta ihmetyttää minua edelleen. Kenties sillä on haluttu korostaa somalien olevan osa supisuomalaista maisemaa?

Tekniset tiedot:
Mubarak, Yusuf M., Eva Nilsson ja Niklas Saxén: Suomen somalit
ISBN: 978-952-264-363-6
Into Kustannus 2015
Nidottu, 312 s.
Kirjastoluokka: 32.21

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...