sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Paakkinen, Reeta: Kuun ja tähden mailla. Elämää Turkissa ja Kyproksella

Turkin ja Kyproksen tapahtumat välittyvät suomalaisyleisöllekin aika ajoin median kautta. Muutamaan minuuttiin puserretut uutispätkät Turkin poliittisista levottomuuksista tai vaaleista antavat asiaan perehtymättömälle yksipuolisen kuvan kyseisen maan todellisuudesta ja arjesta. Lähes koko aikuisikänsä Turkissa, Kyproksella ja Kreikassa asunut toimittaja Reeta Paakkinen opastaa teoksessaan Kuun ja tähden mailla - elämää Turkissa ja Kyproksella lukijan pintaa syvemmälle Turkin ja Kyproksen tapahtumista.

Paakkisen teoksessa käsitellään niin ajankohtaisia ilmiöitä ja tapahtumia kuin sukelletaan historian hämärään. Nykyaika ammentaa ilmenemismuotonsa menneisyydestä ja sen kautta on selitettävissä esimerkiksi jaetun Kyproksen asukkaiden tunnot. Heitä Paakkinen on haastatellut halutessaan ottaa selville, millaisia muistoja Pohjois-Kyproksen asukkailla on saaren jakamisesta ja sen käytännön vaikutuksista. Paakkinen vierailee toisenlaisessa todellisuudessa luolakaupunki Kappadokiassa ja metsästää Bysantin aikaisten nähtävyyksien raunioita sekä vierailee pakolaisleirissä haastatellen Syyriasta paenneita turvapaikanhakijoita, joista monen unelmissa siintää rauhallisempi elämä jossakin päin Eurooppaa.

Teoksessa ei tosin ole pulaa kevyemmistäkään aiheista; sellaisia ovat esimerkiksi kuvaukset turkkilaisesta työ- ja perhe-elämästä, turkkilaisten ja kyproslaisten suhtautumisesta poikien ympärileikkaukseen ja siitä, miten turkkilaiset maahanmuuttajat näkevät oman kotimaansa uudesta asuinpaikastaan käsin. Turkissa uusperheet ovat vielä kovin uusi ilmiö, mihin liittyen Paakkinen on myös onnistunut keräämään paikallisten mielipiteitä ja kokemuksia.

Paakkisen teoksessa sukelletaan paikoin syvälle menneisyyteen, mutta kerrontaa keventää teoksessa käsiteltyjen aiheiden monipuolisuus ja se, että kaikki historian tapahtumat heijastetaan myös nykypäivään. Perinteisessä historian kirjoituksessa tavallinen kansa ja sen näkemykset ja kokemukset jäävät usein paitsioon, mutta tässä teoksessa ne on nostettu erityisen tarkastelun kohteeksi. Yksittäiset turkkilaiset ja kyproslaiset saavat äänensä kuuluviin, ja kertoopa Paakkinen myös omista kokemuksistaankin. Aiheesta kiinnostuneelle teos on kattava tietopaketti.

Tekniset tiedot:
Paakkinen, Reeta: Kuun ja tähden mailla. Elämää Turkissa ja Kyproksella
ISBN: 978-952-300-155-8
Atena Kustannus 2015
Nidottu, 418 s.
Kirjastoluokka: 48.111

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...