sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Sheldrick, Daphne: Rakkauteni Afrikka

Rakkauteni Afrikka vie lukijan Keniaan, maahan jossa Daphne Sheldrick on elänyt lapsuudestaan lähtien. Tässä omaelämäkerrallisessa teoksessaan Sheldrick kertoo elämästään tunnetun luonnonsuojelijan, David Sheldrickin, puolisona ja merkittävästä elämäntehtävästään villieläinten hyväksi. Sheldrickin elämä Keniassa ajoittuu 1940-luvulta aina nykypäivään saakka, joten hän on ollut todistamassa myös maan itsenäistymisen brittien siirtomaavallasta.

Sheldrick kertoo teoksessaan brittiläiset syntyjuuret omaavien esi-isiensä siirtymisestä asumaan Keniaan, jonne he olivat muuttaneet Etelä-Afrikasta. Molemmissa maissa oli 1900-luvun vaihteessa jonkin verran brittejä, ja Sheldrickin perhe näki Keniassa paremmat tulevaisuuden mahdollisuudet. Daphne varttui lapsuudestaan asti luonnon keskellä ja oppi rakastamaan sitä. Niinpä koulujaksot sisäoppilaitoksessa kaupungissa tuntuivatkin pakkopullalta, vaikka hän oli akateemisesta lahjakas ja pystyi hyödyntämään oppimaansa myöhemmässä elämässään. Varhainen avioliitto ja sitä seurannut esikoislapsen syntymä saivat hänet aikuistumaan nopeasti, vaikka liitto sittemmin kariutuikin Daphnen rakastuttua toiseen mieheen. David Sheldrickistä tuli hänen elämänsä rakkaus ja heidän yhteistä historiaansa voi kuvata hyvin sanoilla vuosisadan rakkaustarina. Pari eli yhdessä aina Davidin varhaiseen kuolemaan saakka; Daphnesta tuli leski vain 43-vuotiaana Davidin kuollessa massiiviseen sydänkohtaukseen.

Davidin mukana kuvioihin tulivat myös villieläimet. David Sheldrick oli Tsavon kansallispuiston johtaja ja vakaumuksellinen luonnonsuojelija. Pian Sheldrickien talossa ja sen ympäristössä asuikin kasvava määrä orpoja villieläinten poikasia, jotka perhe hoivasi kunnes ne olivat tarpeeksi vanhoja ja vahvoja palatakseen luontoon. Daphnesta tuli ensimmäinen norsun poikasia onnistuneesti kasvattanut ihminen. Asiat muuttuivat kuitenkin dramaattisesti Kenian itsenäistymisen ja sitä seuranneen valtion virkojen kenialaistamisen myötä. Se ajoi Sheldrickin perheen kotoaan ja jätti Tsavon salametsästäjien armoille, mutta ei latistanut Davidin ja Daphnen tarmoa toimia luonnon ja villieläinten hyväksi.

Rakkauteni Afrikka on mukaansa tempaava kertomus Kenian lähihistoriasta ja samalla Daphnen ja Davidin sadunomaisesta rakkaudesta toisiaan ja luontoa kohtaan. Se on puolustuspuhe afrikkalaisen luonnon ja sen villieläinten puolesta. Suosittelen teosta kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Sheldrick, Daphne: Rakkauteni Afrikka
Suomentaja: Iiris Kalliola
ISBN: 978-951-1-26441-5
Otava 2012
Sidottu, 399 s.
Kirjastoluokka: 99

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...