torstai 25. helmikuuta 2016

Siddiqui, Mona: My Way. A Muslim Woman's Journey

Tunnettu muslimimaailman vaikuttaja ja uskonnollisen dialogin puolestapuhuja, Edinburgin yliopiston islamin ja uskontojen välisten opintojen professori Mona Siddiqui käsittelee uusimmassa teoksessaan My Way - a Muslim Woman's Journey päivänpolttavia aiheita: islamin ja kristinuskon rinnakkaiseloa lännessä. Juuriltaan pakistanilais-intialainen Siddiqui on asunut käytännössä koko ikänsä Iso-Britanniassa ja nähnyt aitiopaikalta, usein hyvinkin omakohtaisesti, millaista on elää muslimina länsimaisessa valtiossa. Nyt arvioitava olevassa teoksessa hän peilaa omia ja perheensä kokemuksia yleisemmin islamista ja kristinuskosta käytyyn keskusteluun eri teemojen kautta.

Toisin kuin kirjan otsikosta voi päätellä, My Way ei ole varsinainen omaelämäkerta. Vaikka teoksen sivuilta onkin sivulauseista luettavissa Siddiquin elämänkaari pääpiirteittäin, teos keskittyy yhtä lailla uskontojen välisen dialogin kehittämiseen, jonka taustavoimana toimivat juuri Siddiquin omat elämänkokemukset. Nelivuotiaana Iso-Britanniaan muuttaneena muslimina Siddiqui kantaa kahta erilaista identiteettiä ja on oppinut pitämään kotinaan maata, jonka perinteet eivät vastaa islamilaista: esimerkiksi joulun ja pääsiäisen viettäminen puhumattakaan länsimaisesta vapaasta seurustelusta ei tullut Siddiquin perheessä kyseeseen ja on siksi ollut pontimena kahden eri uskonnon välisten erojen ja yhtäläisyyksien reflektoimisessa. Teoksessa pohditaan myös aina yhtä ajankohtaista hijab-/niqab-teemaa ja Siddiquin omia kokemuksia siitä, että hänen muslimiuttaan on kyseenalaistettu sen vuoksi, ettei hän käytä huivia.

Siddiquin akateeminen oppineisuus näkyy teoksen sivuilla esimerkiksi useina lainauksina Koraanista ja lukuisina viittauksina eri tutkimuksiin ja artikkeleihin. Itse kieli on kuitenkin maallikollekin sujuvaa luettavaa ja siinä paneudutaan yleismaailmallisiin aiheisiin, kuten kuolemaan, onnellisuuden käsitteeseen, lasten ja vanhempien väliseen suhteeseen sekä elämiseen kahden eri kulttuurin välissä. Mielestäni tämän kaltaista kirjaa on kaivattu lisäämään muslimien ja kristittyjen välistä rakentavaa dialogia, jossa valmiiden vastausten sijaan heitetään ilmaan ajatuksia ja kysymyksiä.

Tekniset tiedot:
Siddiqui, Mona: My Way. A Muslim Woman's Journey
ISBN: 978-1-78076-934-9
I.B. Tauris 2015
Sidottu, 222 s.
Kirjastoluokka: 99

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...