torstai 25. helmikuuta 2016

Silfverberg, Anu: Äitikortti. Kirjoituksia lisääntymisestä

Anu Silfverbergin kirjoituskokoelmassa Äitikortti - kirjoituksia lisääntymisestä paneudutaan perimmäisiin kysymyksiin: elämään vanhempana. Silfverbergin lähestymistapa aiheeseen on tosin epätavanomainen - kaikki ei ole auvoista ja ihanaa, vaan hän kyseenalaistaa lähes kaikki nykyajan vanhemmuuteen liittyvät ihannekuvat. Äitikorttia vilauttamalla elämällä on kuitenkin tietynlaiset raamit, ja niitä käydään läpi tässä teoksessa.

Kahdentoista kirjoituksen, esipuheen ja loppuohjeiden turvin Silfverberg luotsaa lukijan halki vanhemmuuuden ja tässä tapauksessa erityisesti äitiyden ihmeelliseen maailmaan. Ensinnäkään äidiksi tulo voi olla nykyisen korkeamman synnytysiän myötä kaikkea muuta kuin itsestään selvää. Toisin kuin yläkoulun seksuaalivalistustunneilla kerrotaan, otollisimmat päivät tulla raskaaksi ovat harvassa. Jos sitten niin onnellisesti tapahtuu, että perheenlisäystä odotetaan, on edessä uusi litania neuvoja lapsen parhaan kasvatustavan puolesta. Miten välttää luisumasta Äitiyden Mustaan Aukkoon ja pullantuoksuiseen maailmaan?

Silfverbergin teoksessa ravisutetaan äitiyteen perinteisesti liitettyjä myyttejä ja kasvatusneuvoja. Teos puhuu sellaisen äitiyden puolesta, jossa lapsi on toki tärkeä mutta ei koko elämän eikä identiteetin perusta. Teos antaa ajattelemisen aihetta ja sopii raikkaana lisänä äitiydestä ja yleisemminkin vanhemmuudesta käytyyn keskusteluun.

Tekniset tiedot:
Silfverberg, Anu: Äitikortti. Kirjoituksia lisääntymisestä
ISBN: 978-951-851-471-1
Kustannusosakeyhtiö Teos 2013
Nidottu, 250 s.
Kirjastoluokka: 04

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...