lauantai 26. maaliskuuta 2016

Nummi, Heidi: Kerran kuljin ja kumarsin. 15 kuukautta Aasiassa

Eräänä heinäkuun päivänä vuonna 2012 Heidi Nummi lähtee matkaan. Ainoana matkavarustuksenaan 50-litrainen rinkka hän suuntaa niukin rahavaroin kohti Aasiaa: junalla, kävellen, liftaamalla, paikallisten kyydissä. Hän matkustaa 15 kuukauden aikana yhteensä kahdeksassa eri maassa ja noin viidessäkymmenessä eri kaupungissa ja yöpyy milloin missäkin -  uskalluksen kasvaessa yhä enemmän myös taivasalla. Tästä reissustaan hän kertoo teoksessaan Kerran kuljin ja kumarsin - 15 kuukautta Aasiassa.

Nummi lähtee matkaan Helsingistä ja suuntaa Venäjälle Trans-Siperian junareittiä pitkin. Juna kuljettaa hänet viimein aina Pekingiin saakka ja siellä häntä odottaa kymmenen kuukauden mittainen kiinan kielen kurssi, jolle hän on ilmoittautunut ja joka kuuluu osana hänen yliopisto-opintojaan. Nummi ei kuitenkaan malta pysyä opiskelija-asuntolassa, vaan asettuu asumaan paikallisten pariin ja käyttää kaiken vapaa-ajan hyödykseen matkustaakseen muihin maihin. Intiakin on suunnitelmissa, mutta lentolippuvarauksen mentyä mönkään rahavarat ovat niin vähissä, että reissu pitää perua. Kiinan kielen kurssin loputtua Nummi suuntaa paluumatkalle entisten neuvostotasavaltojen kautta.

Nummen teoksessa kieli on vivahteikasta ja aluksi sain vaikutelman, että hän mahdollisesti keinotekoisesti yrittää kuvata asioita uusia kuvauksia keksien ja kaunokielisemmin kuin olisi ollut tarpeen. Lopulta tein päätelmän, että kyseessä on varmaankin vain Nummen tapa kuvata asioita. Hän kertoo matkalla tapahtuneiden sattumusten lisäksi alusta lähtien myös omista tuntemuksistaan ja siitä, kuinka reissu on vaikuttanut häneen ihmisenä. Välihuomatuksena täytynee mainita, että matkakirjoja Intiasta on olemassa jo vino pino, joten siinä mielessä Nummen epäonnistuminen matkustaa sinne ja reissaaminen sen sijaan muiden maiden kautta antaa hänen teokselleen uniikimman luonteen. Tietynlaisesta kiehtovuudesta huolimatta Nummi osaa kertoa myös kiertämiensä maiden arkisemmista puolista, joten tämä kirja kelpaa kyllä nojatuolimatkailijan ja omaa reppureissua suunnittelevan lukuvalikoimaan.

Tekniset tiedot:
Nummi, Heidi: Kerran kuljin ja kumarsin. 15 kuukautta Aasiassa
ISBN: 978-951-792-700-0
Finn Lectura 2015
Sidottu, 367 s.
Kirjastoluokka: 48.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...