sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Paasio, Leena: Melkein äiti

Anu on löytänyt rakkauden Janista, esikouluikäisen Siirin isästä. Samassa paketissa mukaan tulee Janin ex-puoliso ja Siirin äiti Mira ja tämän uusi puoliso. Uusperheen palat ovat koossa, mutta niiden kokoaminen on haasteellista. Jani tuntuu maailman sopivimmalta mieheltä ja asiat Siirin kanssa sujuvat, mutta Anu tuntee olevansa ulkopuolinen, se palapelin ylimääräinen pala. 

Teoksessa Melkein äiti kuvataan uusperheen arkea: opettaja-Anun elämää samassa koulussa opiskelevan Siirin kanssa; Anun suhdetta puolisoonsa Janiin; Janin yhteydenpitoa ex-puolisoonsa; ja ex-puoliso Miran läheistä suhdetta tyttärensä Siirin kanssa. Siiri asuu vuoroviikoin kunkin vanhempansa luona ja Anukin luetaan mukaan vanhemmaksi, vaikkei hän äiti olekaan. Anulla on myös omaa elämää: hän toimii kesälomalla purjehduksenopettajana ja pitää vaelluksesta ja vetäytymisestä vaikkapa majakan rauhaan. Ison osan ajasta vie Siirin joukkuevoimisteluharrastus, johon kaikki kolme vanhempaa osallistuvat aktiivisesti. Ja onhan kuvioissa vielä mukana Anun surullinen salaisuus: neljä menetettyä lasta. Kuinka palapeli saadaan toimimaan?

Melkein äiti kuvaa kaikkia niitä ristiriitaisia tunteita, joita eläminen osana uusperhettä aiheuttaa. Tarina alkaa kehittyä alun jälkeen lupaavasti  ja saa uusia ulottuvuuksia loppua kohti. Asioita käsitellään teoksessa päähenkilö-Anun mutta myös erityisesti Miran näkökulmista, mikä tuo kerrontaan syvyyttä. Kirjassa kerrotaan myös kiinnostavasti vaelluksesta ja purjehduksesta, Anun harrastuksista. Teoksessa on toisin sanoen monta mielenkiintoista elementtiä, mutta kokonaisuus on saatu pidettyä suhteellisen hyvin kasassa.

Tekniset tiedot:
Paasio, Leena: Melkein äiti
ISBN: 978-952-7144-00-8
Kustannusosakeyhtiö Kosmos 2015
Sidottu, 283 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...