lauantai 12. maaliskuuta 2016

Power, Carla: If the Oceans Were Ink. An Unlikely Friendship and a Journey to the Heart of the Quran

Carla Power, yhdysvaltalainen useisiin tunnettuihin lehtiin kirjoittanut toimittaja, saa ajatuksen tutustua islamiin mediassa esiintyneiden kohuotsikoiden ja niiden vahvistamien stereotypioiden takana. Vuoden kestävän projektin aikana hän tutustuu ammatillisella ja henkilökohtaisella tasolla intialaissyntyiseen sheikki Mohammad Akram Nadwiin ja käy hänen kanssaan dialogia islamin eri osa-alueista. Dialogin sisältö ja sen herättämät oivallukset on koottu nyt arvioitavana olevan teoksen sivuille.

Power on omalta taustaltaan sekulaari, toisen vanhemman puolelta juutalainen mutta uskonnollisesti hyvin vapaan kasvatuksen saanut nainen. Tutustuessaan Iso-Britanniassa asuvaan ja vaikuttavaan sheikki Nadwiin hän vaikuttaa olevan lähtökohtaisesti avoin ja vilpitön oppimaan islamin todellisesta luonteesta ja opetuksesta. Pian Powerin ja Nadwin tuttavuus meneekin ammatillista tasoa syvemmälle; Power pääsee mukaan Nadwin perhe-elämän arkeen saadakseen todellisen tuntuman islamin nykypäivään. Yhtenä yhteisenä reissuna on matka Intiaan Nadwin synnyinseudulle, jossa islam ilmenee omalla tavallaan ja jonne Nadwi on tuloillaan onnistunut rakennuttamaan kouluja. Power pääsee myös mukaan pyhiinvaellusmatkalle. Säännöllisten keskustelujen avulla alkaa hahmottua kuva islamista monimuotoisena, elämän kaikkiin osa-alueisiin vaikuttavana uskontona ja ajatusjärjestelmänän, jossa jokaiselle teolle on löydettävissä perustelu Koraanista tai sunnasta, Profeetan perimätiedosta.

Teoksessa elämän ja samalla islamin eri osa-alueita käydään läpi erityisesti länsimaita ja muslimeita koskevan dialogin kautta. Hyvin pian teoksesta huomaa, että sheikki Nadwi on ajatuksiltaan suvaitsevainen; islamia noudattava  mutta sitä länsimaiseen arkipäivään joustavasti soveltava. Samalla hän pyrkii opetuksensa kautta parantamaan länsimaiden ja muslimien itsensä tietoisuutta islamin todellisesta luonteesta ja sen historiasta, kuten naismuslimioppineista ja naisten asemasta yleisemminkin. Islam on rauhaa eikä terroria; naisia kunnioittavaa eikä heitä alistavaa; sovellettavissa nykyaikaan eikä jämähtänyt menneisyyteen. Tässä teoksessa dialogi pääsee esille parhaimmillaan ja monet sen oivallukset voivat olla uusia myös uskontoaan huonommin tunteville muslimeille. Tämä teos saa lämpimät suositteluni ja toivon sen kuluvan niin muslimien kuin ei-muslimien käsissä keskinäisen yhteisymmärryksen lisäämiseksi.

Tekniset tiedot:
Power, Carla: If the Oceans Were Ink. An Unlikely Friendship and a Journey to the Heart of the Quran
ISBN: 978-0-8050-9824-2
Holt Paperbacks 2015
Nidottu, 336 s.
Kirjastoluokka: 287

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...