sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Talvitie, Eveliina: Hieno vai huono. Nainen jolla on maine

Naisia on vuosien saatossa yritetty puristaa jos jonkinlaiseen muottiin ja yhä vieläkin naisten odotetaan olevan tietyntyyppisiä ollakseen hyvämaineisia. Kuinka löytää omannäköinen elämä, jos ja kun ei sovikaan ennalta asetettuihin raameihin? Poliittisia aiheita aikaisemmin ruotinut toimittaja Eeveliina Talvitie erittelee teoksessaan Hieno vai huono - nainen jolla on maine erilaisia naisten arkkityyppejä.

Talvitien teoksen esikuvat ovat peräisin historian eri aikakausilta: mukana on esimerkiksi Kleopatra, oman aikansa tunnetuin vietteilijätär; Peppi, riehakas ja itsenäinen poikatyttö; Nikita, ammattitappajana toiminut narkkari-punkkari; ja Esmeralda, Pariisissa asuva viehättävä romanityttö. Arkkityyppejä on kirjassa kuvattu yhteensä 12 erilaista. Yhteistä niille kaikille on se, että ne ovat olleet omana aikanaan sen verran poikkeuksellisia, että ne ovat jääneet ihmisten mieliin ja ovat toimineet esikuvina vielä nykyajankin tytöille ja naisille. Teoksessa on ensin kerrottu arkkityypin esikuvana toimineen naisen tarina, jota on sen jälkeen sovellettu nykynaisen olemuksen ja elämäntilanteen kuvaukseen.

Hieno vai huono ei pyri arvottamaan naiseuden eri ilmenemismuotoja; arkkityypit poikkeavat toisistaan ja kuvaavat eri tapoja olla nainen pistämättä niitä mihinkään paremmuusjärjestykseen. Epäilemättä jokaisessa näissä arkkityypissä on piirteitä, jotka ovat omana aikanaan herättäneet pahennusta, kateutta ja ihailuakin. Sanalla sanoen omaa tietään seuraava nainen saa varautua siihen, että saa kuulla olevansa huonomaineinen. Samalla teos kuitenkin rohkaisee naisia löytämään oman tapansa elää muista piittaamatta. Teos on kiinnostava tuttavuus, mutta jää mielestäni melko pitkälti arkkityyppien kuvailun tasolle. Jäin kaipaamaan siihen jonkintyyppistä yhteenvetoa.

Tekniset tiedot:
Talvitie, Eveliina: Hieno vai huono. Nainen jolla on maine
ISBN: 978-951-0-40565-9
WSOY 2015
Nidottu, 239 s.
Kirjastoluokka: 32.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...