sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Tsurunen, Marutei: Sinisilmäinen samurai. Suomalaisella sisulla Japanin senaattiin

Pohjoiskarjalaiseen kylään sodan jälkeen syntynyt poika, Martti Turunen, halusi nuorena lähetystyöhön Afrikkaan. Perheen lapsuus oli taloudellisesti niukkaa aikaa ja perheen isä ei pitänyt koulutusta kovin korkeassa arvossa; Martista odotettiin perhetilan jatkajaa. Ennen pitkää Turusen opinhalu vei hänet kuitenkin kristilliseen opistoon ja valmisti hänet kristilliseen lähetystyöhön. Sijaintipaikkana ei kuitenkaan ollut Afrikka, vaan yllättäen Japani. Sinne Turunen muutti nuoren perheensä kanssa.

Martti Turunen, sittemmin Marutei Tsurunen, kertoo teoksessaan Sinisilmäinen samurai- suomalaisella sisulla Japanin senaattiin huikean kehitystarinan köyhän perheen pojasta Japanin ensimmäiseksi länsimaalaissyntyiseksi senaatin jäseneksi. Työskenneltyään vuosia lähetystyössä Japanissa Tsurunen huomasi, ettei se tuntunut olevan hänen varsinainen elämäntehtävänsä. Päätös erota lähetystyöstä merkitsi myös eroa suomalaisesta vaimosta; vaimo muutti takaisin Suomeen perheen kolmen lapsen kanssa Tsurusen etsiessä itselleen japanilaisen naisen. Tsurusen ainoaksi vaihtoehdoksi Japaniin jäämiseksi oli japanilaisen takaajan hankkiminen ja se onnistui vain menemällä naimisiin japanilaisen naisen kanssa.

Tsurunen etsi edelleen elämäntehtäväänsä ja toimi ennen kutsumuksensa löytämistä englannin kielen opettajana ja kääntäjänä yhdessä uuden vaimonsa kanssa. Opittuaan japanin kielen ja saatuaan Japanin kansalaisuuden hänelle avautui uusia ovia. Merkittävimmäksi niistä osoittautui poliittinen ura ja pääsy työskentelemään valtuustoon. Kun sekään ei tuntunut riittävän, Tsurunen asettui ehdolle senaattiin. Varasijan saavuttamisen turvin hän pääsi vihdoin myös läpi, unelmatyöhönsä.

Teoksessaan Tsurunen kertoo toteavaan tyyliin elämänvaiheistaan ja yli viisikymmentä vuotta kestäneestä oleskelustaan Japanissa. Hänestä on tullut vuosikymmenten aikana niin japanilainen kuin länsimaisen henkilön on mahdollista, ja hän kokee erityisesti luonnonmukaisen viljelyn edistämisen arvoiseksi asiaksi. Kaksitoista vuotta kestäneen senaattorin työn jälkeen hän on asettunut asumaan vaimonsa kanssa erakkomajaan, jossa hän elää erittäin luonnonmukaisesti ja yksinkertaisesti. Tsurusen muistelmateos kertoo uhrauksista, joita hän on tehnyt vakaumuksensa saavuttamisen eteen, mutta myös saavutuksen ja onnen hetkistä. Tsurunen on saanut elää omannäköisensä elämän ja jakaa japanilaisen elämäntavan vivahteita runsaasti myös lukijan tietoon.

Tekniset tiedot:
Tsurunen, Marutei: Sinisilmäinen samurai. Suomalaisella sisulla Japanin senaattiin
ISBN: 978-951-24-0083-6
Gummerus 2015
Sidottu, 327 s.
Kirjastoluokka: 99.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...