sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Walls, Jeannette: Lasilinna

Kulkurinelämää ja köyhyyttä, sellainen oli parikymmentä vuotta Yhdysvalloissa työskennelleen toimittaja Jeannette Wallsin lapsuus. Perheen isä lupasi rakentaa heille Lasilinnan, unelmien talon. Tätä varten tarvittiin kuitenkin rahaa, jota vanhemmat yrittivät haalia kokoon erinäisillä hanttihommilla. Alkoholismin vuoksi perheen isä ei pystynyt pitämään työpaikkojaan ja joutui monenlaisiin vaikeuksiin; äiti puolestaan oli boheemi taiteilijasielu, joka näki opettajankoulutuksestaan huolimatta unelmakseen olla vapaa taitelija ilman sitovaa palkkatyötä.

Vaikeuksiin jouduttuaan perhe joutui muuttamaan paikkakunnalta toiselle Yhdysvaltoijen lounaisosissa hyvinkin lyhyellä varoitusajalla, useimmiten vettä vuotaviin hylkytaloihin. Rahanpuute merkitsi myös ruoan puuttumista ja yksipuolisuutta; tiheät muutot sitä, ettei perheen kolmen lapsen koulunkäynti ollut kaikissa asuinpaikoissa edes mahdollista. Perheen isä suosi asumista lähellä luontoa, mutta usein juuri työpaikat määräsivät sen missä asuminen oli mahdollista. Perheen isä jaksoi vuodesta toiseen elättää unelmaan kullan löytämisestä ja rikastumisesta.

Kuin ihmeen kaupalla Jeannetten onnistuu saada sellaiset pohjatiedot, että hän pääsee aikuistuttuaan opiskelemaan arvostettuun yliopistoon. Koko aikana hän ei kerro taustastaan kenellekään, sillä pelkää sen olevan etenemisensä esteenä. Samalla kun Jeannetten ja perheen muiden lasten elämä kääntyy taloudellisesti ja sosiaalisesti menestyvään suuntaan, ovat vanhemmat omasta tahdostaan asunnottomia keräten ruokansa roska-astioista. Vapaa elämäntyyli pitää heidät otteessaan loppuun asti.

Lasilinna on uskomaton elämäntarina lapsuudesta puutteen keskellä, jota sävyttivät kuitenkin seikkailut ja perheen keskinäinen yhtenäisyys. Koko lapsuuden kestäneestä kulkurielämästä huolimatta Jeannetten ja hänen sisarustensa oli mahdollista rakentaa tasapainoinen aikuisuus. Teoksessa on jonkin verran toistoa siinä mielessä, että aina uudelle paikkakunnalle muutettuaan perheen asiat vaikuttavat etenevän samaa rataa: asettumisen jälkeen seuraa ongelmia ja lähtö uuteen paikkaan. Tarina etenee kuitenkin huikeaan loppuun saakka.

Tekniset tiedot:
Walls, Jeannette: Lasilinna
Suomentaja: Raija Rintamäki
ISBN: 978-952-279-037-8
Bazar Kustannus 2014
Sidottu, 361 s.
Kirjastoluokka: 86.53

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...