lauantai 30. huhtikuuta 2016

Capek, Karel: Puutarhurin vuosi

Karel Capekin teos Puutarhurin vuosi julkaistiin suomeksi ensimmäisen kerran jo vuonna 1929. Pikkuruisessa parin sadan sivun pituisessa teoksessa kulminoituu puutarhanhoidon ydin: mikään elämässä ei ole puutarhanhoitoa tärkeämpää eikä kaikista kuvauksista päätellen myöskään sitä vaikeampaa.

Tsekkiläisen Capekin tausta näkyy siinä, että Suomea etelämpänä puutarhanhoito on mahdollista useamman kuukauden aikana vuodessa; vaikka puutarhan eteen voi tehdä jotakin vuoden jokaisena kuukautena, kuten kirjasta ilmenee, on Tsekissä kasvukausi Suomea pitempi. Puutarhurin työmaa on loputon ja eri kuukausille on luvassa erilaisia tehtäviä, kuten teoksessa on kuukausikohtaisesti kerrottu. Puutarhurin päätä vaivaavat kuukaudesta riippuen rankkasateet, härmä, yöpakkaset, rikkaruohot, tilan raivaaminen uusille kasveille, hentojen kasvinalkujen tukeminen ja liian hyvin tai liian heikosti itävät siemenet. Ja kun viimein elokuussa on aika päästä pienelle lomalle, astuu remmiin pahaa aavistamaton lomittaja, jonka työlista kasvaa kasvamistaan.

Capekin teoksessa kukkii inhimillinen huumori ja se on kestänyt aika erittäin hyvin. Uusi suomennettu laitos on tuonut teoksen nykyaikaan. Teoksen kerrontaa siivittävät mustavalkopiirroskuvat, jossa puutarhuri on työnsä ääressä. Tämä hellyttävä klassikkokirja sopii jokaisen puutarhanhoidosta kiinnostuneen hyllyyn.

Tekniset tiedot:
Capek, Karel: Puutarhurin vuosi
Suomentaja: Eero Balk
ISBN: 952-9842-66-X
Basam Books 2002
Sidottu, 208 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...