lauantai 2. huhtikuuta 2016

Löytty, Olli: Maltillinen hutu ja muita kirjoituksia kulttuurien kohtaamisesta


Mitkä kohtaavat, kun kulttuurit kohtaavat? Näillä sanoin alkaa tutkijan ja tietokirjailija Olli Löytyn teos Maltillinen hutu ja muita kirjoituksia kulttuurien kohtaamisesta. Aloituslause kuvaakin hyvin teoksen sisältöä, joka kyseenalaistaa syvälle juurtuneita ajatusrakennelmia monikulttuurisuudesta, maahanmuuttajista, yhtenäiskulttuurista ja kansallisesta identiteetistä.

Löytty on syntynyt Namibiassa, joten hänelle on kertynyt myös omakohtaista kokemusta siitä, miten yksipuolinen kuva länsimailla on Afrikasta. Yhtä Afrikkaa kun ei olekaan, ja esimerkiksi Namibian pääkapungissa Windhoekissa voi kuvitella ulkoisten puitteiden perusteella olevansa kuin missä tahansa eurooppalaisessa pääkaupungissa - ehkä vain sillä erotuksella, että Windhoekissa on siistimpää. Entä miksi Tarzan on valkoinen - voisiko hän olla valkoinen afrikkalainen? Samaan tapaan Löytty käy läpi suomalaista kotoutumispolitiikkaa, jonka iskulauseeksi voisi ehkä laittaa "olkaa vain kotonanne" pikemminkin kuin "olkaa kuin kotonanne".

Löytyn kirjoitukset ovat oivaltavia ja niissä otetaan kantaan moneen nykymediassa esillä olleeseen monikulttuurisuutta, kotoutumista ja maahanmuuttoa koskevaan aiheeseen. Löytty on käyttänyt kirjoitustensa tukena tutkimusmateriaalia ja kertoo heränneensä moniin aiheisiin toisten töidensä myötä. Kirjoitukset ovat oppineen oloisia ja väitteet on perusteltu asiallisesti. Löytty ei puhu liiallisen suvaitsevaisuuden puolesta, vaan kehottaa pikemminkin näkemään ihmiset ihmisinä tiettyjen kulttuurien sijaan. Kannatettava ajatus.

Tekniset tiedot:
Löytty, Olli: Maltillinen hutu ja muita kirjoituksia kulttuurien kohtaamisesta
ISBN: 978-951-851-159-8
Kustannusosakeyhtiö Teos 2008
Nidottu, 217 s.
Kirjastoluokka: 30.12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...