sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Nousiainen, Miika: Vadelmavenepakolainen

Mikko Virtanen on syntynyt vääränmaalaiseksi. Lapsuudestaan saakka hän on kokenut olevansa ruotsalainen - tavallinen, keskiluokkainen ja joka suhteessa keskivertoruotsalainen. Kerran vuodessa Thaimaahan suuntautuvalla joululomalla hän hakeutuu vuosi toisensa jälkeen ruotsalaisten lapsiperheiden joukkoon tunteakseen olevansa omanmaalaistensa seurassa. Omaa perhettä hänellä ei ole, sillä tyttöystävä jätti hänet kyllästyttyään Mikon kalaaseihin, puheisiin prinsessa Victorian syntymäpäivän saamisesta yleiseksi vapaapäiväksi ja ruotsalaisen kansankodin ylistyksestä.

Virtanen on tehnyt vuosikausia töitä sen eteen, että hän oppisi aksenttia myöten olemaan ruotsalaisempi kuin ruotsalaiset itse. Vie kuitenkin aikaa ennen kuin hän päättää muuttaa kokonaan rakastamaansa maahan. Siellä hänen onnistuu ovelan juonen avulla saada itselleen uusi elämä ruotsalaisena Mikael Anderssonina. Elämä uuden identiteetin kanssa on työlästä, mutta samalla Mikon unelmien täyttymys. Hänen onnistuu myös saada puoliso ja pian tämän jälkeen omia lapsiakin. Vaan kuinkas käykään eräällä Thaimaassa vietetyllä joululomalla, kun Mikko saa poliisit peräänsä?

Vadelmavenepakolainen etenee alussa verkkaisesti ja vie jonkin aikaa ennen kuin tapahtumat lähtevät kunnolla käyntiin. Teos on kirjoitettu päiväkirjamuotoon seuraten vuosien ajan Mikon kehittymistä ruotsalaisuuden saralla. Mikon mukaan ruotsalaisilla kaikki on paremmin, ja kirjailija onkin käyttänyt aikaa perehtyäkseen Ruotsin lähihistorian tapahtumiin melko suurella tarkkuudella voidakseen kuvata ne uskottavasti. Loppua kohti juoni tiivistyy ja käy mukaansatempaavammaksi. Teoksen aihepiiri on romaanin teemana tietääkseni ainutlaatuinen, joten luin tämän kyllä mielenkiinnolla.

Tekniset tiedot:
Nousiainen, Miika: Vadelmavenepakolainen
ISBN: 978-951-1-22090-9
Otava 2007
Sidottu, 270 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...