lauantai 2. huhtikuuta 2016

Picoult, Jodi: Sisareni puolesta

Anna on kolmetoistavuotias tyttö, jonka lapsuus on kulunut sairaaloissa erilaisissa toimenpiteissä. Ei siksi, että hän itse olisi mitenkään sairas -  päinvastoin. Perheen sairas henkilö on Annan isosisko Kate, joka on sairastanut koko ikänsä harvinaisen ärhäkkää leukemiaa. Katen sairaus onkin merkittävä syy sille, miksi Anna on juuri sellainen kuin on: perheen vanhemmat halusivat viimeisenä keinonaan pelastaa tyttärensä hankkia tälle geneettisesti täysin yhteensopivan pikkusisaruksen. Anna on siis oikea mittatilauslapsi.

Annan sisarelleen luovuttamasta istukkaverestä ja luuytimestä huolimatta Katen tila on erittäin vakava ja seuraavaksi hoitotoimenpiteeksi ehdotetaan Annan munuaisen luovuttamista Katelle. Tässä vaiheessa Anna herää oikeastaan ensimmäistä kertaa elämässään omaan asemaansa isosisarensa kudos- ja solupankkina ja tekee ratkaisun, joka uhkaa suistaa koko perheen tasapainon paikoiltaan.

Sisareni puolesta käsittelee vuorotellen eri perheenjäsenten näkökulmasta kerrottuna sitä, millaista on elää perheessä, jossa yksi on kuolemanvakavasti sairas: kuinka muut joustavat omista tarpeistaan; kuinka vanhemmat keinottelevat vaikeassa asemassaan yrittäen olla suosimatta ketään toisten kustannuksella. Ja selvää on, että elämä pyörii sairaala-arjen ympärillä, kunnes Annan tekemän päätöksen jälkeen kuvaan astuvat myös eräät viranomaistahot. Tämä teos oli kirjaston suositeltujen kirjojen hyllyssä eikä syyttä: eettinen pohdinta monen eri henkilön näkökulmasta yhdistettynä kirjassa orastavaan rakkaustarinaan sisältää kaikki erinomaisen romaanin ainekset.

Tekniset tiedot:
Picoult, Jodi: Sisareni puolesta
Suomentaja: Tytti Träff
ISBN: 951-23-4737-7
Karisto 2004
Sidottu, 480 s.
Kirjastoluokka: 1.4

2 kommenttia:

  1. Kiitos sinulle Nadia, kun kirjoitat näitä kirja-arvioita. Pidän suuresti tyylistäsi kirjoittaa. Harvoin tulee kommentoitua, vaikka tekstejäsi aina luenkin! Tässä oli taas niin pysäyttävä aihe, että lähden hetimmiten kirjastoon.

    VastaaPoista
  2. Kiva, että sait tästä itsellesi lukuidean! Aihe on tosiaan aika hurja ja toivon, ettei tällaista tapahdu todellisuudessa. Teos pistää kylläkin miettimään vanhempien vastuuta kaikkia lapsiaan kohtaan eikä se tämän teoksen kohdalla ole mielestäni kadehdittava.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...