sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Rämö, Satu: Islantilainen voittaa aina. Elämää hurmaavien harhojen maassa

Talousalan koulutuksen saanut Satu Rämö tutustui Islantiin ensimmäisen kerran vuonna 2003 mentyään sinne opiskelijavaihtoon. Lyhyt jakso tulen ja jään maassa osoittautui käänteentekeväksi, sillä Rämö menetti maalle sydämensä. Islannista tuli sittemmin hänen kotimaansa, ja hänellä on myös islantilainen mies ja tämän kanssa yhteinen lapsi. Siitä, kuinka tähän vaiheeseen asti päästiin ja kuinka kaikki jatkui sen jälkeen, kertoo Rämö nyt arvioitavana olevassa teoksessaan Islantilainen voittaa aina - elämää hurmaavien harhojen maassa.

Rämön teoksesta saa kuvan, että Islanti on juuri niin erikoinen maa kuin monet stereotypiat antavat ymmärtää. Maassa on aktiivisesti toimivia tulivuoria ja pienen maan kansalla on tapana käydä usein kuumissa lähteissä virkistäytymässä. Islannin 300 000 asukasta ovat lähes kaikki tavalla tai toisella sukua keskenään, ja alunperin islantilaisilla ei ollut ollenkaan käytössä sukunimiä. Presidentinkin voi saada kiinni yksinkertaisesti soittamalla hänelle.

Rämö on toiminut kirjailijana ja toimittajana ja Islantiin muutettuaan hän perusti kahden muun suomalaisen kanssa Reykjavikiin suomalaista designia myyvän liikkeen. Sitä kautta hän on oppinut islannin kielen ja tutustunut paikallisiin niin, että tuntee olevansa lähes yksi heistä. Silti monet pienet asiat muistuttavat aina silloin tällöin siitä, ettei Rämö ole syntyperäinen islantilainen. Yksi niistä on islantilaisten asenne, jonka mukaan kaikki asiat ovat vain järjestelykysymyksiä. Sillä tavoin islantilaiset ovat selvinneet pankkikriisistä ja lukemattomista luonnon aiheuttamista haasteista. Rämö tuo teoksellaan Islannin kaikkine erikoisuuksineen lukijan iholle ja synnyttää kipinän päästä kokemaan maa omin silmin.

Tekniset tiedot:
Rämö, Satu: Islantilainen voittaa aina. Elämää hurmaavien harhojen maassa
ISBN: 978-951-0-40965-7
WSOY 2015
Nidottu, 281 s.
Kirjastoluokka: 43.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...