lauantai 30. huhtikuuta 2016

Schwalbe, Will: Elämän mittainen lukupiiri

Elämän mittainen lukupiiri kertoo yhdysvaltalaisesta Schwalben perheestä. Teoksen kertojan roolissa toimiva kustannustoimittaja Will on äitinsä Mary Annen tavoin todellinen kirjojen rakastaja; kirjat ovat olleet tärkeässä osassa perheen arjessa vuosikymmenten ajan. Kun Mary Anne (tai tuttavallisemmin Mary) sitten sairastuu parantumattomaan haimastyöpään, nousevat kirjat entistä tärkeämpään rooliin. Will alkaa tukea muiden perheenjäsenten tavoin äitiään tämän hoitojen aikana, ja sairaalan odotushuoneissa käydään monien henkilökohtaisten keskustelujen lisäksi keskusteluja myös lukemattomista kirjoista.

Elämän mittaisen lukupiirin tekee kiehtovaksi jo sen lähtöasetelma: Mary on tehnyt monipuolisen uran erilaisten avustustehtävien parissa, joita hän ei malta jättää kesken edes rankkojen syöpähoitojen aikana. Hänen sydämessään on tilaa kehitysmaiden asioille, joiden puitteissa hän on matkustanut lukemattomissa eri mailman kolkissa. Viimeisimpänä niistä Mary kamppailee kirjaston perustamiseksi Afganistaniin. Tähän suunnitelmaan liittyen Mary käy keskusteluja myös poikansa Willin kanssa.

Teoksessa suuren osan saavat myös eri kirjat. Will huomaa perheessään olleen käynnissä jonkinlainen yksityinen lukupiiri koko heidän elämänsä ajan. Willillä on äitinsä kanssa melko yhtenevä kirjamaku, joten heidän on helppo valita molemmille sopivaa luettavaa. Näitä teoksia ja niihin liittyviä keskusteluja käydäänkin läpi runsain mitoin, tai paremminkin ne sulautuvat osaksi syöpähoitojen kuvausen ketjua. Moni hetki odotushuoneessa tuntuu lyhyemmältä, kun seurana on kirja tai todellinen kirjojen ystävä. Lukijakin voi poimia teoksesta monia vinkkejä omaan lukemistoonsa ja ilokseni huomasin, että olin jo itsekin lukenut muutaman teoksessa mainituista kirjoista. Sanalla sanoen kuvailen tätä kirjaa lämminhenkiseksi ja tunnelmaltaan kotoisaksi ja välittömäksi.

Tekniset tiedot:
Schwalbe, Will: Elämän mittainen lukupiiri
Suomentaja: Kirsi Ohrankämmen
ISBN: 978-952-260-215-2
Basam Books 2014
Sidottu, 395 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...