lauantai 23. huhtikuuta 2016

Skagnes, Sarita: Vain tytär

Sarita Skagnes (alunperin Satwant) syntyi punjabilaiseen perheeseen vanhempiensa kolmanneksi tyttäreksi 1960-luvun lopulla. Vanhemmat purkivat pettymystään jälleen yhden tarpeettoman tyttären saamisesta Saritaan, joka toimi käytännössä perheensä ja sukulaistensa kotiorjana. Lopulta muu perhe muutti Norjaan ja vaihtoi Saritan sukulaisperheen poikaan, jonka he ottivat mukaansa Saritan sijasta.

Sarita jäi Intiaan sukulaistensa apulaiseksi aina siihen saakka, kunnes hän sai 16-vuotiaana kutsun saapua Norjaan muun perheensä luokse. Tilanne ei kuitenkaan kohentunut juuri ollenkaan, sillä Sarita oli edelleen täysin isänsä vallan alla ja joutui luovuttamaan tälle koulupäivien jälkeen tienaamansa palkkarahat. Koulun pääseminenkin oli pitkän taistelun takana, sillä isän mielestä koulun käyminen oli tytöille turhaa. Perheen vanhemmat korostivat intialaisjuuria ja kunnian säilyttämisen tärkeyttä. Siksi Sarita joutuikin ennennäkemättömään vaaraan asetuttuaan isäänsä ja perhettään vastaan löytäessään norjalaisen poikaystävän, jonka kanssa hän sittemmin myös avioitui. Hengenvaarallinen kamppailu oman elämän puolesta kasvattaa Saritasta ihmisoikeusaktivistin.

Vain tytär kertoo siitä, millaista on kuulua syrjittyyn ja ei-toivottuun sukupuoleen ja elää miespuolisten sukulaisten vallan alla vailla oikeutta omaan mielipiteeseen. Teos kertoo myös siitä, kuinka tämä ikivanha käytäntö voi katketa länsimaihin muuttaneiden intialaisperheiden myötä. Norjalaiskontaktien kautta Sarita tuli tietoiseksi omista oikeuksistaan ja murtautui lopulta irti vanhoista kaavoista joutuen samalla katkaisemaan yhteyden syntymäperheeseensä lopullisesti.

Tekniset tiedot:
Skagnes, Sarita: Vain tytär
Suomentaja: Henry Tanner
ISBN: 978-951-31-5668-8
Tammi 2010
Sidottu, 235 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...