lauantai 21. toukokuuta 2016

Ehrenreich, Barbara: Nälkäpalkalla

Millaista on tehdä kahta tai jopa kolmea työtä ja tulla silti hädin tuskin toimeen? Kun sairausvakuutusta ei ole palkka riittää jotenkuten halpaan ja huonolaatuiseen ruokaan, voi sairastuminen kaataa koko talouden. Nälkäpalkalla on yhdysvaltalaisen tohtorin tutkinnon suorittaneen tutkija Barbara Ehrenreichin teos, joka on syntynyt hänen päätettyään elää tutkimusluontoisesti nälkäpalkalla kolmessa eri Yhdysvaltojen osavaltiossa ja kuvata selviytymiskamppailuaan huonopalkkaisimpien ammattien parissa.

Teoksessa Ehrenreich työskentelee tarjoilijana Floridassa, siivoojana Mainessa ja myyjänä Minnesotassa. Ehrenreich on valkoihoinen, joten hänelle tarjotaan mielellään työtehtäviä tarjoilijana ja muissa asiakaspalvelutehtävissä. Hän salaa akateemisen taustansa ja on varustautunut alkukassalla, joka auttaa häntä hätätilanteissa - vaihtoehto, jota vuosia tai jopa vuosikymmeniä minimipalkalla eläneillä ei ole käytettävissään. Kussakin osavaltiossa hänen tehtävänään on löytää sellainen asunto, johon minimipalkalla on varaa - usein se tarkoittaa viikkoveloitteista halpaa motellia. Sitten vain työnhakuun paikallisten ilmoitusten kautta tai useimmiten suoraan paikan päälle kävelemällä. Ehrenreichilla on myös käytetävissään auto, mikä laajentaa hieman työmahdollisuuksia.

Nälkäpalkalla kuvaa nykyajan minimipalkkaista työväenluokkaa ja sen selviytymiskamppailua viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Suoraan sanottuna teos on melko masentava; rahanpuute rajoittaa monia mahdollisuuksia ja ajatukset pyörivät jokapäiväisen selviytymisen ympärillä. Samalla teos on tärkeä kannanotto työläisten oikeuksien puolesta, jotka vaikuttavat jääneen Yhdysvalloissa vähälle huomiolle.

Tekniset tiedot:
Ehrenreich, Barbara: Nälkäpalkalla
Suomentaja: Leena Tamminen
ISBN: 951-0-27908-0
WSOY 2003
Nidottu, 224 s.
Kirjastoluokka: 36.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...