lauantai 21. toukokuuta 2016

Kontula, Aino: Rexi on homo ja opettajat hullui! Opettajan päiväkirja

Raisiolaisen opettajan Aino Kontulan teoksessa Rexi on homo ja opettajat hullui! Opettajan päiväkirja seurataan suuren paikallisen yläkoulun arkea reilun puolen vuoden ajan. Teos on kirjoitettu päiväkirjamuotoon ja sen ensimmäiset merkinnät ovat joulukuun alusta. Teos päättyy kevätlukukauden loppuun, jonka jälkeen Kontula vielä lyhyesti kertoo seuraavan syyskulukauden tapahtumista.

Kontula kertoo työskentelevänsä noin tuhannen oppilaan koulun yhtenä 75 opettajasta aineyhdistelmänään biologia ja maantieto. Päiväkirjamerkinnät etenevät melko samaan tapaan joka päivän osalta: ensin Kontula matkaa pyörällä kouluun vältellen oppilasrysiä eli alikulkutunneleita. Seuraa sään kuvausta ja yleensä varsin kaaosmaisen päivän läpi selviytymistä. Päiväkirjan riveiltä saa kuvan, että vielä yläkoulussakin opettajan työ on suureksi osaksi muuta kuin itse opettamista; oppilaiden ollessa murrosikäisiä kaikenlaista sattuu ja tapahtuu eikä koulunkäynti ole kaikkien ylimpänä mielenkiinnon kohteena. Projektitöitä palautetaan myöhässä ja puutteellisina, luokassa on kihlautunut kohta isäksi tuleva poika ja tietenkin niitä tavanomaisia pinnareita. Paikallisessa mediassa suurkoulu näyttäytyy ongelmallisena, mutta asialle ei ole toistaiseksi tehtävissä mitään.

Kontulan teos valottaa aikaisemmin Pisa-tutkimuksissa menestyneen suomalaisen peruskoulun varjopuolta tavalla, jonka täytyy tuntua tutulta ainakin niille lukijoille, joiden omista kouluajoista on aikaa korkeintaan vuosikymmen tai pari. Teos on saanut jonkin verran julkisuutta mediassa ja sen kirjoittajan on arveltu käyttäneen salanimeä. Teos on kyllä antaa aika raadollisen kuvan koulumaailmasta eivätkä asiat tunnu kehittyvän suuntaan tai toiseen seurannassa olevan reilun puolen vuoden aikana. Teos jääkin pitkälti tapahtumien kuvailun asteelle ilman mahdollisia ratkaisuehdotuksia.

Tekniset tiedot:
Kontula, Aino: Rexi on homo ja opettajat hullui! Opettajan päiväkirja
ISBN: 951-20-7112-6
Ajatus Kirjat 2006
Nidottu, 222 s.
Kirjastoluokka: 99.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...