lauantai 21. toukokuuta 2016

Kyrö, Tuomas: Mielensäpahoittaja

Mielensäpahoittaja ei viime vuosien julkisuuden perusteella paljon esittelyä kaipaa ja sille jolle asia on epäselvä, kertoo teoksen kansikuva kaiken oleellisen: kyseessä on perin juurin suomalainen keski-iän ylittänyt mies, jolle nykyarki näyttäytyy jatkuvan mielipahan aiheena. Ennen oli karvahatut ja täysmaito, kunnon silavaakin. Nykyään kaupan hyllyiltä löytyy vain lightia ja leipäkin on kummaa höttöä. Sellaista on mielensäpahoittajan elämä.

Teoksesta selviää, että mielensäpahoittajalla on hoitokotiin joutunut puoliso ja poika, joka asuu melkein toisella puolella Suomea. Kunnon sysi-Suomeen on jäänyt vain mielensäpahoittaja, joka ei maan alla kulkevista junista ja kiireestä perusta. Sellaiseenkin hän tosin törmää poikansa luona käydessään, eikä se ole ihmisen elämää se.

Mielensäpahoittajassa kulminoituu perisuomalaisuus aidoimmillaan. Kyrö on onnistunut tavoittamaan suomalaisuuden ytimen siten kuin se vanhimpien sukupolvien silmin katsottuna voi näyttäytyä. Teos on ansainnut paikkansa tietynlaisena aikamme klassikkona kuvauksena ajasta, joka ei koskaan enää palaa ja joka häviää mielensäpahoittajien poistuttua lopullisesti.

Tekniset tiedot:
Kyrö, Tuomas: Mielensäpahoittaja
ISBN: 978-951-0-36626-4
WSOY 2010
Sidottu, 130 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...