sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Manninen, Pekka: Peili

Peili kertoo Mirjamista: kokkolalaisesta naisesta, jonka elämä etsii uutta suuntaa. Mirjam on joutunut tekemään vastoin kristillistä arvomaailmaansa abortin ja eroaa sen seurauksena miehestään. Hän päättää aloittaa erakoituneen elämän syrjäisellä majakkasaarella ja keskittyä askeettiseen elämään ja selibaattiin. Pian hän onkin kunnostanut kamarin majakan huipulle ja hankkinut hoidettavakseen lauman lampaita. Kokkolassa hän käy veneellään vain harvoin, lähinnä ruokatäydennyksillä.

Uusi elämä alkaa lupaavasti, mutta pian edessä on jokakesäinen ulkoilmajuhla, Venetsialaiset. Se tuo Mirjamin saarelle ei-toivottuja vieraita, joiden kohtaamisesta alkaa hallitsematon tapahtumaketju. Maailma, jota Mirjam lähti pakoon, saapuu vääjäämättömänä saarelle hänen luokseen. Mirjamin vaistomainen puolustusreaktio johtaa toiseen ja pian ollaan tekemisissä myös virkavallan kanssa.

Peili alkaa lupaavissa tunnelmissa: kirjan lähtöasetelma hengellisine kilvoitteluineen kuulostaa kiehtovalta ja majakkasaari karuine elinolosuhteineen oivalliselta paikalta vetäytyä maailmanmenosta. Jossakin vaiheessa kerronta tuntuu kuitenkin karkaavan käsistä ja alun kristillinen painotus häviää. Mielestäni loppua kohti tapahtumia alkaa olla jo liikaakin ja ne kasvavat epärealistisiin mittasuhteisiin. Varsinkin lähes lopussa tapahtuva taiteilijapariskunnan kohtaaminen majakkasaarella on tapahtumaketjuna vaikeasti yhdistettävissä muuhun tarinaan. Tässä mielessä tarinassa olisi siis ollut yksinkertaistamisen varaa, jotta uskottavuus olisi säilynyt paremmin.

Tekniset tiedot:
Manninen, Pekka: Peili
ISBN: 978-951-0-37028-5
WSOY 2010
Sidottu, 141 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...