torstai 5. toukokuuta 2016

Varis, Tuula-Liina: Ihmisen paikka. Kirjoituksia 2000-luvulta

Pitkän linjan kirjailija ja yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistunut Tuula-Liina Varis pohtii teoksessaan Ihmisen paikka - kirjoituksia 2000-luvulta elämänmenoa uudella vuosituhannella. Kypsään ikään ehtineenä Variksella on kokemuksia myös ajalta, jolloin kaikki oli vielä toisin: aina ei tarvinnut olla muiden tavoitettavissa, nainen oli eri tavalla nainen kuin nykyään ja silloisesta Neuvostoliitosta sai paljon kaivattua karviaishilloa. Mutta ei nykyajassa ole pahaa, jollei sitten hyvääkin: osa asioista on paremmin kuin ennen ja kaiken kaikkiaan 2000-luku on aikansa arvojen heijastaja.

Variksen kirjoituskokoelma on jaettu löyhästi kokonaisuuksiin eri aiheiden perusteella. Erityisesti kirjallisuuden kautta ja yhteiskunnallisesta keskustelusta vaikutteita ottaen Varis kommentoi välillä suorasukaisestikin vaikkapa nykyajan kännykkäkulttuuria ja median sairaalloista kiinnostusta onnettomuus- ja kriisitilanteissa; nykyajan parisuhteen luonnetta ja naisen asemaa; elämää seniorina nyky-Suomessa; ja kulttuurin tilaa samalla arvostettuna mutta taloudellisesti ahdingossa olevana itseilmaisun lajina.

Varis vaikuttaa teoksen perusteella feministiltä kiinnittäessään huomion erityisesti naisten asemaan suhteessa miehiin. Hänellä on myös erityinen suhde Venäjään ja kirjallisuuteen perehtyneenä hänellä riittää viittauksia eri teoksiin aiheen kuin aiheen kohdalla. Variksella on mielipiteitä eikä hän pelkää tuoda niitä esille - mikä on ironisesti eräänlainen nyky-yhteiskunnan piirre sekin, kuten Varis itse toteaa. Kokonaisuudessaan Variksella on kuitenkin vuosikymmenten tuomaa näkemystä ja teos on mainio ajatusten herättäjä.

Tekniset tiedot:
Varis, Tuula-Liina: Ihmisen paikka. Kirjoituksia 2000-luvulta
ISBN: 951-0-32152-4
WSOY 2006
Sidottu, 336 s.
Kirjastoluokka: 2.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...